iPad: glappet mellan?

Så var då Apples iPad äntligen presenterad och det blev alltså något av en förvuxen iPod Touch/iPhone med en specialvariant av iPhone OS under touchskärmen. Under presentationens gång utmålades iPaden som frågetecknet mellan en iPhone och en Macbook och då är frågan; för vem och till vem? Fast här och nu struntar jag i alla andra och försöker hitta ett kryphål som gör det möjligt för min plånbok att köra en expressbantning. Finns det tillräckligt med motiv?

Det där med iPhone
Jag fullständigt älskar touchskärmen med multi-touch på iPhonen. Det är absolut ett av huvudskälen till att jag finner den så bred i sitt användande då man inte är så brutalt styrt över hur webbsidor ser ut eller vilken upplösning bilderna har. Två fingrar – check. Så användarvänlig, så skön i responsen och att man nu applicerat detta på en 9,7″-variant med en bakgrundsbeslyst LED-skärm är helt enkelt gudomligt bra. Upplösningen i iPad är inte fy skam den heller och borde täcka de flesta behov vad gäller musik, surf, bild och mail. Själv har jag dock dreglat mest över kartorna. Som vanligt. Det ser otroligt trevligt ut.

Känns inte helt 2010
Med en, i skrivande stund, 13″ Macbook och ett stycke iPhone 3GS så är det mesta i mobilitet uppstyrt och kirrat för min del och iPaden faller faktiskt på några av de mest banala tekniska detaljerna som 2010 kan kännas så oerhört självklara. I och med specialvarianten av iPhone OS så hänger också några mindre genomtänkta (eller så är det genomtänkta) handhavanden med. Multitasking (att växla mellan program) och Flash (webbsidor för inbäddat material som film exempelvis, eller hela svenskaspel.se för den delen) är det primära att tänka på men också att det, i så fall, heller inte går att installera vilka applikationer man själv känner för. Nog för att Appstore har 140000 appar men allt finns inte där. Tyvärr.

En annan intressant sak är displayen. När alla andra går från 4:3-formatet (ni vet, det gamla ”tjock-TV-formatet”) så gör Apple här tvärtom och ger oss 9,7″ med 1024×768-upplösning. Uppskattningsvis, efter att ha gått igenom en hög med bilder och sett Apples egen iPad-video, borde det betyda att minst (!) en tredjedel (ja, nästan 50% faktiskt) av den totala frontytan kommer att vara svart vid filmtittande. Efter att också ha plöjt igenom ett antal teknikbloggar så är det några som gör en stor grej av kamerans frånvaro men jag vet inte om jag instämmer. Den känns helt enkelt för klumpig för att fotografera med.

Magi och det där ?-tecknet
Men så har vi ju det där magiska som Apple i princip alltid får in i sina produkter – användarvänligheten. Och den ska inte underskattas. Efter en snabbkik på innehållet så känns det precis så gediget som man kan begära och multitouchen gör verkligen att man blir ett med maskinen, vis av egen iPhone-erfarenhet. Inga styrspakar eller navigeringsknappar att böka med. Helt underbart och det där måste ändå vara iPadens starkaste sida – ett av arven från iPhonen.

Men så var det ”?”-tecknet och svaret blir att iPaden i dagens utformning inte alls fyller glappet. Flash, multitasking och 4:3 känns inte riktigt hett och jag har svårt att se en motiverad skrivelse till mig själv för ett inköp av en iPad. Det iPhonen inte klarar gör jag på Macbooken och dess 2,1kg och 13″ är verkligen en resekamrat att lita på. Men visst, att sitta med en iPad i soffan och slösurfa eller kolla film är inte helt avskrivet. Men då måste också bristerna åtgärdas och Macbooken avfärdas. Jag ser dock inte det komma inom en överskådlig tid.

Mer läsvärt:

Jag lånar officiella bilder på iPaden från Apple.com. Se och njut för vacker är den verkligen.

4 KOMMENTARER

  1. resonerar i ungefär samma banor. Helst ville jag haft en billig surfplatta. Typ bara Safari och mail. Sedan att man utifrån det i HTML5 och JavaScript fått utveckla någon form av Widgets för att få multitasking (se Chrome OS). Då hade jag skaffat en på stört. Smidig liten surfplatta för att läsa mail och bloggar/FB/mm vid teven.
    Det är vad jag ville ha, inte en förvuxen iPod Touch.

  2. Fast jag kan tycka att kameran på exempelvis Macbooken sitter lite knepigt till, den får ju bara med övre delen av mitt huvud. Okej, jag är inget fyrtorn direkt men vinkeln på en iPad skulle peka rakt upp om man inte håller den rakt framför sig. 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.