Vitlycke hällristningar – tillbaka till bronsåldern

Om man härjar runt på den svenska västkusten under sommaren, och då allra helst norra Bohuslän, ska man så klart göra ett besök vid Vitlycke hällristningar. Det är beläget alldeles nära E6:an strax utanför Tanum och Grebbestad och berättar en spännande historia om våra tidiga förfäder för tusentals års sedan.

Inlägget är uppdaterat i juni 2023.

Vitlycke hällristningar och bronsåldersbyn

Området kring Tanum är med på Unescos världsarvslista och här finns det oerhört många konstlämningar från bronsåldern, med Vitlycke-hällen som den största. Utöver denna häll finns även Aspeberget, Litsleby, Fossum och vandringsleden Vandring i världsarv.

Museet vid Vitlycke hällristningar uppfördes i slutet av 90-talet. I utställningssalen går man i påhittade fotspår och får följa en familj genom bronsålderns typiska leverne.

Bronsåldersbyn utanför, med två långhus från äldre respektive yngre tidsepoken, bör också ses och ger en liten hint om hur långt ifrån IKEA-kök det var för tre-fyra tusen år sedan. Är man något sånär intresserad av arvet så är det här (och även Högsbyns hällristningar i Dalsland) ett givet stopp om man har vägarna förbi Bohuslän och Dalsland under sommarmånaderna.

Det går att gå guidade turer och under sommarmånaderna görs de här varje dag, både på svenska och engelska. Det går att välja både kortare halvtimmesturer till en specialrunda på fyra timmar där man får uppleva ristningar som ligger långt från vägar och andra turister. Man firar även sommarsolståndet och har både eldfester, nattvandringar och föreläsningar. Det går även att fika här på Café Bronze.

Vitlycke hällristningar alltså. Lägg det på minnet!

LÄS MER | Mer information finns på deras webbplats.

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.