Jozani nationalpark, djungeln på Zanzibar

Medan tidvattnet gör snorkling och badliv svårt längs Jambianis milsvida stränder så passar det utmärkt att göra andra aktiviteter, som att ta en taxi till Jozani Chwaka Nationalpark. Det här är Tanzanias minsta nationalpark och upprättad som officiell sådan så sent som 2004.

Det kostar $10 per person och då får man en personlig guide som tar en runt en slinga i skogen baserad på hur mycket tid som finns att tillgå. När vi var där, mitt på dagen, hade vi ungefär en och en halv timme på oss (för det var så länge taxichauffören kunde vänta) och under den tiden hann vi knalla runt en slinga på cirka 4-5 kilometer. Dessutom var vi helt själva. Maximal uppmärksamhet (och maximal dricksutdelning på slutet) med andra ord.

Även om slingan känns riggad och upptrampad så möts en av en hel del intressanta saker som i alla fall inte jag är van med från vandringarna i våra svenska skogar (no shit, det vore en aning konstigt annars). Ljuden, vegetationen och naturligtvis – djuren. Dubbelfotingar, udda grodor, vi skymtade en grön mamba (!) som jag höll mig på behörigt avstånd från. Och så givetvis huvudmålet. Den rödryggade apan som bara finns i Jozani och på Zanzibar – Procolobus kirkii, även känd som Zanzibarguereza.

Det finns större delar av Jozani Chwaka Nationalpark att upptäcka men vi kände oss ändå ganska nöjda med eftermiddagsutflykten hit. Från Jambiani är det drygt två mil enkel väg och hopslaget taxiresa, parkvandring och dricks så gick utflykten på cirka $60 för två personer. Som på de flesta andra ställena på Zanzibar så går det utmärkt att betala med amerikanska dollar.

Jozani Chwaka National Park

Karta: Google Maps

Jozani Chwaka National Park

Karta: Google Maps

Jozani Chwaka National Park

Jozani Chwaka National Park

Dubbelfoting, Jozani Chwaka National Park

Dubbelfoting

Procolobus kirkii, Jozani Chwaka National Park

Enbart på Zanzibar – Procolobus kirkii, även känd som Zanzibarguereza.

Selfie

Också en ovanlig art, i alla fall i Jozani Chwaka National Park.

Dryden

Utvandrad dalslänning i Jämtland som älskar resor, fotboll, höga berg och att få dyka ner i kartornas underbara värld. Fascineras av vildmark och tycker att ett adrenalinpåslag emellanåt förgyller tillvaron. Tror starkt på livslångt lärande och att det där med ålder bara är en siffra i passet.

Du kanske också uppskattar...

Lämna en kommentar