Nungwis härligheter i vidsträckt format

Efter en god natts sömn på Z Hotel, där vår nyfunna AC-vän kylt ner oss en aning under natten, tar vi en frukost nere på Saruche. Det är hotellets ena restaurang och på den sparsmakade buffén bjuds det på frukter, yoghurt, muffins och självfallet inmundigas dagens första och obligatoriska mugg kaffe. Lite som det ska vara. Nedanför oss breder Nungwis härligheter ut sig.

En lång och oändlig strand med sådär turistbroschyrigt turkost vatten och även om vi nu varit på Zanzibar i flera dagar så är det här en sak som inte går att vänja sig vid. Borta i horisonten skymtar vi öarna Mwana och Tumbatu. Bortanför horisonten har vi Afrikas fastland. Men det ser vi inte, trots det ringa avståndet på drygt fyra landmil.

Havsutsikt från restaurangerna

Vi beger oss ut i strandlivet. De ihärdiga strandförsäljarna är om möjligt än mer intensiva här. Kokosnötter, ananas, solnedgångsturer, snorkling, allt möjligt. Inklusive marijuana. Vi har våra planer spikade och tackar vänligt men bestämt nej till erbjudandena.

Vattnet slår in över fötterna när vi måste ut en bit i det gröna och samtidigt huka oss under de utstickande klipporna. De små livfulla krabborna springer mellan våra fötter och gräver omgående ner sig när vi blir för närgångna. Sanden sprätter upp ur deras ett par centimeter stora hål i snabb takt och sedan ser vi dem inte mer.

Solen bränner, svetten rinner och jag lägger t-shirten över huvudet i något slags försök att skydda mitt huvud. Vi har fått vår första hint om Nungwi, vårt hem de närmaste dagarna. Det är ganska långt från fridens Jambiani. De lyxiga inramade resorten ligger tätt längs stranden och vi själva har privilegiet att kunna smita undan och upp på vår egen balkong när så vi känner för det.

Eftermiddagen kommer. Solen börjar gå ner och när temperaturen sjunker ett par-tre grader ner till trettiostrecket passar de lokala fotbollsklubbarna på att köra träningspass rakt utanför hotellet. Några turister vadar ut i vattnet och njuter av den afrikanska solnedgången. En bit bort kommer en båt med trötta dykare in efter dagens upplevelser och de kånkar mödosamt upp sin tunga utrustning till förrådet. Om ett par dagar är det vår tur. För en av sakerna på schemat är dykning. Även det en av Nungwis härligheter.

Nungwis härligheter

Nungwi, Zanzibar

Nungwi, Zanzibar

Solnedgång, Nungwi, Zanzibar

Dryden

Utvandrad dalslänning i Jämtland som älskar resor, fotboll, höga berg och att få dyka ner i kartornas underbara värld. Fascineras av vildmark och tycker att ett adrenalinpåslag emellanåt förgyller tillvaron. Tror starkt på livslångt lärande och att det där med ålder bara är en siffra i passet.

Du kanske också uppskattar...

11 kommentarer

 1. Ladies Abroad skriver:

  Wow! Jag älskar fina stränder, bara att erkänna

 2. marianorrgard skriver:

  Sista bilden var härligt stämningsfull! :) Bilderna på vita stränder var ju inte fy skam heller direkt.. ;)

 3. Helena skriver:

  Längtar bort från kylan nu. Det ser helt fantastiskt ut där.

 4. Äntligen vilse skriver:

  Så vackert! Alltså snö, gå och smält och sommar kom!!

 5. Dryden skriver:

  Vita stränder. Fint. Men vi har vita stränder i Östersund också just nu. Fast av annan typ…

 6. Dryden skriver:

  Helena, det var det också. Kan tänka mig att återvända.

 7. Dryden skriver:

  Lugn nu Katarina. Lugn. I april kanske. ;)

 8. Sanna Rosell skriver:

  Kommer det ett par ord om dykning på Zanzibar? Ser isåfall väldigt mycket fram emot det inlägget! MVH / snart dykarcert ;-)

 9. Dryden skriver:

  Hej Sanna! Jag har skrivit om julaftonsdyket på Mnemba. :) Här > http://www.dryden.se/2016/01/mnemba-island-och-julafton-ytan/

 10. E. skriver:

  Tusen tack för bra tips! Vi åker till Zanzibar om ett par veckor, stannar på Z Hotel.

 11. Dryden skriver:

  Vad härligt, E! Hoppas att ni får en bra vistelse! Hälsa! :)

Lämna en kommentar