Jag älskar roadtrips! Helst långa, både till tid och körsträcka. Kors och tvärs. Se småorter passera, åka genom städer, se nya saker, se gamla saker, byta körfält och svänga av eller sätta farthållaren och glida fram. Det spelar egentligen ingen roll om jag kört vägen förut eller drar i nya hjulspår.

Det är på något sätt ett lugn som oftast infinner sig när jag rullar ut från stan och påbörjar en ny långresa, kanske allra helst om jag är själv men även trevligt sällskap i bilen brukar göra susen. Absolut bäst blir det så klart om jag förberett mig bra. Jag har en oskriven checklista jag helst vill bocka av innan jag drar iväg och jag tänker här dela med mig av mina fem bästa tips som gör långa bilresor betydligt behagligare. 

1. Tvätta, städa och packa ordentligt!

Jag älskar att landa i en fräsch bil utan skräp i facken och dammig instrumentpanel. Förarsätet (och framsätet) är lite av min oas och då vill jag ha ordning och reda. Därför brukar jag dra till gör-det-själv-hallen på närmaste mack och ta mig tiden att gå över bilen för hand en eller ett par dagar innan avresa. Då känns allt så mycket mer värt när jag sedan sätter mig och ska köra iväg.

Att även ha ordning och reda under bilresan hör till den här punkten. Väskor ska ligga i bagaget, prylar ska ha sin plats, muggar ska sitta i mugghållaren. Inget onödigt drällande. Var sak på sin plats. För ordningens skull. För säkerhetens skull. Det är bara amatörer och klåpare som vill ha saker flygandes i kupén vid en kraftig inbromsning.

Tvätta bilen för handNytvättad bil

2. Ladda hem musik och poddar

Preppa mobilen med musik och poddar och se till att ha dem offline. Visst går det att streama men är det något som suger så är det när täckningen försvinner och mobilen måste börja buffra (tro mig, längs E45:an i Härjedalens djupa skogar är två pinnar EDGE det bästa du kan få). Ska en då börja fippla med mobil och bilens knappar så försvinner för det första fokuset från körningen men också glädjen och den lugna känslan. Offlineläge finns i både Spotify och de flesta vettiga poddcast-appar idag. Använd!

3. Var utvilad

Om en ska köra långt så är det bara att kitta ihop kvällen innan och ta en rejäl natts god sömn. Jag är själv ganska usel på det men försöker i alla fall. Ibland. Det gör resan betydligt skönare och själv brukar jag sedan kicka igång resan med att ha en mugg kaffe bredvid mig. Blir du trött – stanna och ta en kort promenad eller rentav en powernap. Det är bättre att komma fram försent än att inte komma fram alls, och så vidare.

4. Planera körningen

Åk i tid. Tanka fullt. Kör som folk. Det är ju egentligen sedan gammalt alltihop men det gäller ändå fortfarande. Det är alltid skönt att starta resan med full tank och veta att man kan köra en stund innan första stoppet kommer. Och vet man att det finns gott om tid så kan en bespara sig idiotomkörningar och ”vykort” (som kommer med posten om man blåser förbi en fartkamera). 

Har en all tid i världen finns ju även möjligheten att svänga av ordinarie rutt och se något nytt, längs någon mindre väg. Långbryggan i Rättvik och en glass i lugn och ro till exempel, på vägen ner till Stockholm.

Rättvik

5. Ät på rätt ställen

Den här punkten får jag ge min matbloggande sambo Maria credd för, då hon ganska tidigt i vår karriär berättade att hon gärna tar sikte på golfbanor när det är på mat på gång. Dels för att de har bättre mat än vägkrogarnas flottiga pommes men också för att golfrestauranger ofta ligger i naturskön och rogivande miljö. Jag köper det rakt av!

Ser ni en golfskylt längs vägen och hungern börjar göra sig kännbar – sväng av och ät. Det kostar oftast inte mer än vägkrogarna ändå. Här ser ni Billeruds GK, en kort avstickare från E45:an strax norr om Säffle.

Det här är mina favoriter inför en längre bilresa. Har du några speciella knep som gör bilresan roligare?

4 KOMMENTARER

  1. Alltså … vi roadtrippar ju massor (har haft husbilen sen 2008). Men vi är nog urdåliga på allt det där (även om jag egentligen tycker att det är bra tips). Vi jobbar ofta till sista sekund och sedan kastar vi in allt i en skitig och totalt ofixad husbil. (I bästa fall hinner vi städa längre fram under resan.) Planera…? Njä, det brukar ju inte bli så … men vi brukar i alla fall veta åt vilket håll vi ska 🙂

    • Äh, det är väl olika hur vi prioriterar. Jag är typ sämst på det där med att sova i tid innan roadtrip eftersom jag vill maxa tiden innan. Förhandsblogga, tvätta, städa och så vidare. 🙂

SKICKA KOMMENTAR

Lämna en kommentar!
Skriv ditt namn här