Motsägelsefullt i miljötider

1999 lämnade jag hus, hem och vänner och stack till Härnösand på lite äventyr. Det blev mitt första egna boende, i en rock’n roll-studentkorridor och som kom att bli ett av de bästa åren av de drygt 30 jag hunnit med so far (so good). Jag hade aldrig tidigare startat en tvättmaskin och det tog fyra veckor innan jag tog mig modet att möta tvättfaciliteterna öga mot öga. Dymlind, den långhårige göteborgaren, instruerade mig ur man bar sig åt. Jag hade heller aldrig förut pröjsat en räkning själv utan sonika överräckt pengar och förtroende på moderskeppet hemma i Brålanda.

Men nu vankades det nya tider. Andra dagen i Härnösand traskade jag in på det lokala Föreningssparbankskontoret (det som man senare kallade FSB och som blev nuvarande Swedbank) och skaffade ordentlig koll på mina konton – nätbank! Vid den här tiden var inte det helt jättevanligt men likväl en självklarhet för mig personligen och så har det självfallet också blivit under de tio åren som gått sedan dess.

Därför blir jag också lite förvånad när jag läser Länstidningen idag, där man kastat ut frågan till folk på stan hurvida de vill ha sina fakturor elektroniskt eller i pappersform ner i brevinkastet. Flera betalar räkningarna på nätet men vill ändå ha pappersfakturan hem, med märkliga motiveringar som följt.

– Med datorer kan det bli fel, men har man det på papper så har man det på papper. Man vill ha ett kvitto på det.

Så säger alltså en person som samtidigt säger att hon betalar sina fakturor på nätet. Det borde ju rimligtvis finnas större risk för fel om man betalar manuellt än med en e-faktura med färdigifyllda uppgifter. Kvitto får man så fort betalningen gått iväg.

– Det känns som att folk lättare kommer åt ens uppgifter på nätet.

Bankdosa, säkerhetskoder, lösenord. Plus att vi skriver 2010 i kalendern. Det krävs en hel del för att folk ska komma åt ens bankkontouppgifter på nätet, såvida man inte själv slarvar.

– Jag tycker det är skönt att ha ett bevis på att man har betalat.

Alla genomförda transaktioner, betalningar och e-fakturor finns i nätbankens historik. Inga pärmar, inga papper som bleks med åren och som man ändå slänger efter några år eftersom de tar för mycket plats. Allt via bankdosan rätt framför näsan på skärmen. Oavsett du är hemma eller i Alaska.

83 procent i åldern 15-29 tycker det är viktigt att få sina fakturor på papper, en åldersgrupp som är den som ska ta över styrandet (eller redan håller på) av planeten. Det blir inte mer motsägelsefullt än så när klimathotet aldrig har varit mer hajpat, där det köps ekomat och körs elbilar till höger och vänster.

Tänk om. Tänk rätt.

Föregående inläggInte bara huvudet kortare
Nästa inläggJag ligger nog i farozonen
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

1 KOMMENTAR

  1. E-faktura är det enda rätta numera, antingen direkt till nätbanken eller till e-posten i PDF-format, så smidigt och bra det bara kan bli!

    Allra hellst när man tittar bort på den enorma högen gamla räkningar som samlar sig på hög i väntan på insortering eller återvinninsarkivering…

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.