Alla kan inte vinna

Ingen vill ha dem, alla villa ha ut dem.
Ingen står bakom deras politik, alla föraktar dem.
Trots det har över 330.000 personer röstat på dem i ett demokratiskt val i Sverige 2010. Hur fan gick det till?

Det stora föraktet har fått ett ansikte när folk tydligt deklarerar i de sociala medierna om SD:s vansinniga framgång i riksdagsvalet igår. Alla tar avstånd, vissa mer och vissa mindre. En del går så långt att avsluta vänrelationer på Facebook och det är då det slår mig – vi lever och frodas i en demokratur och inget annat. Det är okej att tycka så länge man tycker rätt och som alla andra. I annat fall riskerar man utfrysning och en minskad vänlista på Facebook, ve och fasa. Ann-Sofie skrev något klokt på just Facebook, jag citerar.

Jag noterar att Facebook-medlemmar nu ber vänner som röstat på SD att “avlägsna sig från vänlistan”. Say what? Jag tycker inte att en röst på SD är bra men det är likväl en demokratisk röst. Har man respekt för demokrati så respekterar man olika åsikter, alla röster. Jag säger som Evelyn Beatrice Hall: “I disapprove of… what you say, but I will defend to the death your right to say it.”

Man kan inte säga att alla är vinnare om SD försvinner, det finns nämligen 330.000 röstberättigade svenskar som misstycker. Folket har sagt sitt och vi får sonika stå kastet vilket vi vill eller inte. Själv röstade jag inte på SD och om jag känner någon som gjorde det väljer jag att inte avsluta en eventuell vänrelation på grund av detta, vare sig på Facebook, Twitter eller i verkliga livet. Jag tror nämligen att meningsskiljaktigheter är en av de rättigheterna man får ta sig i en demokrati. För det är väl ändå en sådan vi lever i, i alla fall ett tag till?

Föregående inläggJag är nog lite färgad
Nästa inläggValtwitter gick bärsärk
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

7 KOMMENTARER

  1. Väldigt trevligt att läsa så visa ord i denna debatt där mer än en person verkar ha glömt bort de mest grundläggande priciperna som kännetecknar ett demokratiskt samhälle. Jag åberopar återigen självkritik bland de etablerade partierna som samtliga har tappat väljare till SD. Till och med Vänsterpartiet. Sveriges befolkning består inte utav 5.7% rasister men däremot 5.7% som tycker att den väg de etablerade partierna har valt i integration-, kriminal- och äldrevårdsfrågorna (SD’s huvudfrågor) är fel väg. SDs intåg i riksdagen är ingenting annat än en protest från över 330.000 medborgare (!) och är man som människa inte öppen nog att ens överväga detta faktum så bör man kanske ransaka sig själv mer än SD.

    P.S Givetvis ska SD granskas (minst) lika hårt som övriga partier på alla nivåer. D.S

  2. Ja, det känns som en väldigt korrekt bedömning det du skriver. Ohlys vägran att sitta i samma sminkloge spelgar en aning det som de “stora” blockpartierna skyltat med i valpropagandan – att blunda, ignorera och vägra. På gott och ont men troligtvis mest ont.

  3. Bra skrivet, Daniel. 330000 personer vill faktiskt ha SD där dom är idag. Varför säga emot när det finns något som heter demokrati. Men det ordet verkar betyda “Du får säga vad du vill, bara du säger som alla andra”. Sjukt.

  4. Jag tror faktiskt inte att 330000 personer vill ha SD där de är idag, jag tror att många av dem vill det men inte alla. SD blir missnöjespartiet dit folk vänder sig istället för att rösta blankt eller inte rösta alls. Det är i alla fall min teori.

  5. En enkel fråga käre Dryden. Enligt din teori så bemödade sig dessa 330.000 människor med att ta sig till vallokalen, välja blanketter och kryssa för deras personval (Jimmie fick trots allt över 90% personkryss till riksdagen), stå i kö och klistra igen kuvertet vilket (helt ovetenskapligt men baserat på min egen upplevelse) tog ca 20-30 min helt i onödan då de lika gärna kunde har röstat blankt eller inte alls? Jämför du verkligen dessa 5.7% aktiva väljare med soffliggarna?
    Missnöjesparti måhända, men att likställa det med att rösta blankt eller inte alls tycker jag är en grov förolämpning. För egen del tycker jag att en röst på VP är helt bortkastad och jag anser även att de som röstar på dem är i stort behov utav psykologisk hjälp. Men! Det skulle aldrig någonsin falla mig in att förneka dem rätten att rösta för det de tror på. Lika sällan skulle jag påstå att en röst på vänstern är detsamma som att inte rösta alls eller för den delen blankt.

  6. Lite klumpigt uttryck från min sida, jag menade inte att alla använde sin SD-röst som missnöjesröst (och inte heller att likställa det med blankröst eller soffliggar-“röst”) men de har (gissningsvis, jag har ju inga direkta vetenskapliga bevis) vunnit många sympatisörer som kanske la sin röst i rent provokativt impulssyfte och som vid ett eventuellt omval inte skulle rösta likadant, nu med facit i hand.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.