Miljön just bara ett snack

Miljösnacket är ju väldigt hett nu och sedan några år tillbaka och överallt ska det miljökompenseras och anpassas i absurdum. Det delas (eller har i alla fall) ut premier till tveksamma miljösatsningar (etanol goddag) och det källsorteras hej vilt på alla nivåer (hej Telia, som skryter om sina miljösatsningar men som i butikerna inte ens har pappersinsamling backoffice)*. Någonstans gick det ju snett, trots allt.

Jag e-postade min bank igår kväll eftersom deras initiativ (läs: tvång) till kontobyte för enskilda firman gjorde att ett av mina betalkort plötsligt pekade mot ett konto som inte längre används. Mitt stillsamma önskemål var sonika att banken skulle peka om betalkortet och belasta det nya kontot istället. Och det gick…

…åt helvete. Nytt kort måste beställas, det gamla makuleras, nytt skickas ut i minst två brev (eftersom PIN-kod och kort skickas separat) och det gamla kommer inom ett par veckor att brinna på en soptipp någonstans. Plus att jag måste ändra kortuppgifter på diverse e-handelssajter (i och för sig inget miljöproblem, dock i-landsproblem). Det här är bara ett bevis i raden av många andra på att miljösnacket är hett att prata om, men iskallt att genomföra på många håll. Eftersom det är en bank vi pratar om så antar jag att det är en smärre omöjlighet att få till en förändring. Bara en sådan sak som att pengarna vid en transaktion från kund till bank åker direkt, men ett återköp åt andra hållet tar tre bankdagar.

Så, tänk på det nästa gång någon snackar om miljön. Tänk på det nästa gång man köper ett nytt kontantkort och får femton bekräftelsebrev tre dagar senare. Tänk på det nästa gång någon säger åt dig att leva klimatsmart. Tänk på det nästa gång banken tvingar dig till att beställa nytt kort. I oktober har jag bil igen och då ska jag nöjesköra. Bara för att jag kan, vill och har lust.

* Ska tillägga att Telias blogg överlag är väldigt välskriven och vettig, men att det också visar hur lång väg det kan vara ner till golvet i många verksamheter.

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

2 KOMMENTARER

  1. Ibland, då lägger jag i Sport-läget på automatlådan och gasar lite extra, dyrt som fan, men va skönt det är att bara skita i allt klimatprat ibland!

    Andra intressanta miljöslöserier är företag som skickar ut paketaviseringar via post, trots att man angett mobilnummer, man får vänta en extra dag och slösa ytterligare lite träd…

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.