Första veckan med iOS5

Förra veckan fick jag, tack var lite tredjepartshjälp, tillgång till iOS5, beta 1 till min iPhone 3GS. Eftersom jag var, och är, alldeles för nyfiken så kunde jag inte hålla mig borta, jag var alldeles för sugen på några av de nya funktionerna. Efter en vecka funderar jag på om jag ska rulla tillbaka till 4.3 eller om jag sonika kan stå ut ett par månader med diverse buggar, appar som inte fungerar eller som fungerar segt och en rent allmänt lite lite segare iPhone 3GS.

Först och främst. Det bästa. Notiserna. En tillbakarullning till 4.3 skulle göra hemskärmen sådär meninglös igen. Äntligen visas de senaste händelserna på ett strukturerat sätt och dessutom flera händelser på rad, vilket inte var fallet tidigare. Dessutom kan man öppna SMS direkt från låsskärmen utan att först behöva låsa upp telefonen och sedan klicka på Meddelanden. Man kan även dra ner notiserna från statusraden i toppen av skärmen. Från toppen ramlar även händelser ner (nya SMS, mail och annat) och avbryter mig inte i mitt andra användande lika abrupt som tidigare. Dessutom går det utmärkt att styra vilka appar som ska visas och hur de ska visas. Efter att ha använt HTC Desire med Android 2.2 i jobbet sedan i höstas, och dessutom vant mig vid just det här, så är det här ett kärleksfullt tillskott i iPhonens grafiska gränssnitt. Jag har saknat det, utan att ha haft det.

Eftersom det är en 3GS jag kör så är flera funktioner bortskalade mot vad som finns i releasen för iPhone 4 (som egna vibrationssignaler), plus att en del inte finns med i första betan. I kameran får 3GS-användare just nu nöja sig med att lägga till rutnät, däremot finns funktionen för att ta bilder med volym-upp-knappen. Tyvärr blir det lite galet i mitt tycke. Om jag, likt på en systemkamera, vill trycka av bilden med höger pekfinger hamnar linsen längst ner till höger vilket gör att jag nästan måste nyp-hålla iPhonen med några fingrar för att inte skymma linsen, istället för att låta den vila på ringfingrarna. Det blir en aning avigt. Suboptimalt (ett nytt favoritord).

Om det kommer fler saker hit återstår att se, men det ska kunna gå att skala bilder direkt i Bilder i den slutgiltiga versionen. Däremot går det alldeles utmärkt att twittra iväg en bild, tack vare nya Twitter-stödet. Saknas gör dock knapparna Album och Platser i Bild-appen. Tillsvidare får hoppas, i alla fall för den senare. Dessutom buggar albumvisningen en aning, tumnaglar visas fel bland annat.

En av de större nyheterna kan nog knappast komma som en julklapp för operatörerna – iMessage. Fria meddelanden med text och bild mellan iPhones, plus att man ska kunna skicka position. Må så vara att det ”bara” är just mellan iPhones men med tanke på kvantiteten sålda terminaler där ute så borde det bli en viss oro. Säkerligen är det många som idag kör fastpris på SMS (och även MMS) som börjar fundera en extra gång. Jag gör det definitivt. De flesta jag SMS:ar till har iPhone och här finns det troligtvis en slant att slippa lägga varje månad.

Utöver detta, wifi-synket fungerar inte i beta 1 och just den ska bli spännande att testa. Det ska bli fantastiskt skönt att slippa ansluta telefonen till Macen för varje synk. Första bilden nedan är också inställningarna för Notiser, hur de ska visas och var.

En högst personlig efterlängtad funktion hör till kalendern, nämligen en veckovy i liggande format. Bristen på det här ”tvingade” mig att gå efter en tredjepartsapp som jag ödslade 49 spänn på. Inte värt de pengarna och hade jag vetat hade jag väntat. Äntligen säger jag även om jag saknar zoom-möjligheterna.

Just det, Kartor har fått sig en uppdatering och kan nu visa trafikläget på vissa vägar.

I övrigt kan jag notera följande:

  • Batteritiden sjönk en aning, eller så är det bara jag som använder den mer och testar funktionerna. Den aktiva låsskärmen har ju givetvis gjort att jag aktiverat push för Facebook och Twitter vilket suger mer batteri, men det är ju högst troligt så jag kommer använda den så på sikt så det känns som ett logiskt test. Jag kan leva med det. Och när iOS5 går skarpt tror jag ändå att jag köper ny iPhone med bättre batteri.
  • Den är lite segare än tidigare. Direkt efter uppgraderingen var den helt hopplöst seg men så fort den blivit synkad med appar och annat så flyter det på helt okej. Segheten märks som mest när man öppnar SMS eller spelar spel. Det laggar helt enkelt. Jag kan leva med det.
  • Vissa appar (dock få av de inbyggda) har en förmåga att krascha och jag kan leva även med det. Okej, det verkar faktiskt som att uppladdningsfunktionen i Dropbox gör att appen havererar helt och den blir nog svårast att klara sig utan i väntan på fix. Jag härdar, enbart den där funktionen gör inte att jag rullar tillbaka till 4.3. Jag kan maila bilder i värsta fall.

Så, var det värt uppdateringen? Ja, utan tvekan. Jag skulle sakna nya låsskärmen och notissystemet för mycket om jag rullade tillbaka så jag tänker leva med buggar, seghet, sämre batteritid och kraschade appar ett tag. Det handlar bara om att intala sig själv om två saker – i-landproblem och ny iPhone i höst. Det är ju ändå bara vad det handlar om.

Har du egna erfarenheter om iOS5? Posta en kommentar nedan.

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.