iPhone 4S – att ha eller inte ha

Beslutsångest. I klassisk i-landsproblemanda. iPhone 5… förlåt, 4S har landat och jag kan inte riktigt bestämma mig för om det är vill-(inte)-ha-faktor eller inte. Nåväl, problemen kunde varit värre…

Faktum kvarstår. Efter en sommar med fantastiskt sköna beta-iOS5 hade jag satt mina sista pesetas på att det skulle bli en helt ny design på ”iPhone 5”. Historiken borde ju hintat om motsatsen och historien upprepade sig mycket riktigt (som när 3 blev 3GS). Det blev en iPhone 4S och det blev samma designutförande som 4:an. Hård. Kantig. Snygg. Men mindre ergonomisk. Den sista punkten kan jag ha fel på, men de hårdare kanterna ger intrycket i alla fall. Och jag har börjat tänka till mer än vanligt på om det ska bli en 4S eller som min 3GS ska få hänga med ett tag till.

Jag har hittat några (för mig) tunga poster som kan avgöra till 4S:ens fördel. Bedöm själv och kom gärna med saker jag glömt.

 • Kameran. Att gå från 3GS:en till 8mp, betydligt nyare och bättre och mer ljusstark optik, blixt och att filma i HD är en rätt tung post. Jag fotar mer med mobilkameran än jag först trodde och har blivit mer kräsen på senare tid. Kameran har plötsligt blivit viktig. Nej, den kommer aldrig ersätta min systemkamera (ehum, ingen som räknat med det heller hoppas jag). Men som sikta-skjut-pryl kan den bli perfekt.
 • Hårdvaran. iOS5 kommer troligtvis rusa fram, kamerans uppstartstid har vi redan sett diagram på och retinadisplayen som kom med 4:an är ljusår bättre än den på 3GS:en, som ändå är betydligt bättre än många Android-lurar där ute. Plus den förbättrade antennen då, sedan gäller det ju bara att operatörerna drar sitt strå till stacken och gör något åt den emellanåt usla hastigheten (något som redan utlovats av Telia och Tele2). En snabbare enhet som därmed blir användarvänligare och som dessutom kör en fullsmockad iOS5-version.
 • Designen. Ändå. Trots allt. Jag viker mig en smula och hävdar att iPhone 4(S) är snygg. Jag står fast vid att den känns mindre praktiskt utan de rundade formerna från 3-serien men jag kan ta det. 4-serien är snygg.
 • iOS5 på annat än 4S. En iPhone 3GS med en strippad variant av iOS5 (true story, en del funktionalitet är bortskalad för äldre iPhone-modeller) blir inte världens roligaste sak att jobba med och jag har redan märkt att min nuvarande är rätt seg med nya operativsystemet. Av någon märklig anledning blev den snabbare när jag tog bort låskoden (!), men låskod vill jag ha så det är inte ett argument utan mest en reflektion.

Ny kameraAtt köra vidare med 3GS:en då?
Vad skulle då få mig att inte köpa iPhone 4S? Argumenten blir i ärlighetens namn färre och färre, så här ett dygn efter presentationen. Faktum är att 3GS:en jag har idag är den mobil jag haft längst av alla jag ägt, över två år! Den har en spricka i bakstycket, batteriet är väl inte vad det borde vara men håller ändå en hel dag om man stänger av onödiga saker vad gäller GPS och pushmail. Så den håller, den fungerar och gör sitt jobb. Väldigt bra dessutom och iOS5 kommer att rulla på den. Det vet jag redan. Jag är inte heller säker på att den hypade och 4S-specifika funktionen Siri (röststyrningen) kommer bli någon hit för oss i Sverige, i alla fall inte så länge den inte kommer på svenska. Och det verkar den inte göra än på ett tag, om alls. Likadant är det med Facetime som kom med 4:an. Videosamtal. Vem använder det? Jag har sagt det i flera år och säger det igen – otroligt överskattat.

Kontentan? Köpet är inte helt solklart. iOS5 har jag redan. Det är hårdvaran som spelar roll. Och att få något nytt såklart och jag tittar nästan dessutom på en vit (ja, jag vet – vad är det för fel på mig?). Å andra sidan lockar det lite att testa och se hur länge min 3GS mäktar orka med mig. Jag tror ju att den skulle klara sig fram till en iPhone 5 utan större problem. Men tja, jag lär väl stå där den 28:e oktober. Med en iPhone 4S i handen. Det kanske är dags. För inte kan det väl vara så att jag börjar svära i kyrkan genom att göra ett Apple-avvikande och spana in nya Google-luren som presenteras på tisdag?

Notis, iMessage och inbyggd twitterklient.
iPhone 4S

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

3 KOMMENTARER

 1. Man kanske skulle nöja sig med att köpa en iPhone 4 och ställa upp i bokhyllan, bara för att den är så löjligt snygg, men det om något vore ett i-landsproblem..?

  Det vore för övrigt skoj om det kunde komma en Android-lur, någon gång, som kom ens i närheten av byggkvalitén som Apple hostar ur sig…

 2. Jag har bestämt mig för att köpa en Iphone 4s. Min LG Optimus 2x som jag köpte i påskas kapitulerade ju under en regnig färd mellan Trollhättan och Sthlm i augusti(vi åkte Spyder, stängd regnficka dög inte).
  Den gick inte att laga och garantin täckte inte fuktskada såklart.
  Alla verkar ju så jäkla nöjda med Iphone så det känns som ett självklart val nu. Kommer bli ett stort steg från min gamla reservmobil som jag använder nu (en Sony Ericsson w880i, mohahaha).
  Dock kommer jag nog inte tälta utanför Teliabutiken, Phonehouse eller liknande den 28 oktober =)

 3. Nej, jag kommer inte heller att tälta. Jag kommer däremot sätta upp mig i kön när det ges möjlighet till det. Men ja, det känns som att det är rätt läge nu. För att vara jag så är ju ägande av en mobil i mer än två år ett rekord. 3GS:en har hängt med riktigt sjukt bra. Otroligt nöjd.

  Och som vanligt går fukt aldrig på garantin… 😉

  Joakim, man köper inte en iPhone för att bara låta den stå. Det är den för användarvänlig för. 😉

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.