Fagert är landet

Så satt vi där vid Nulltjärn en lördagkväll, mitt ute i Vålådalens naturreservat, med iskalla västanvindar direkt från Kyrkstensskaften så det knakade i träden. På trangiaköket puttrade ärtsoppan och lä hade vi fått bakom det uppslagna tältet. Bitande kallt. Enastående charmigt. På samma gång. Tidig var timmen då vi kröp ner i sovsäckarna i full mundering och mössa på huvudena för att få så många timmars sömn som möjligt.

Själv sov jag uselt medan vinden festade i tallarna utanför. Framåt morgonen somnade jag efter att vinden lagt sig. När vi vaknade var det till en klar, kall och vindstilla morgon där första muggen kaffe kunde avnjutas med Stendalsfjällen som kuliss. Magiskt vackert.

När vi tillslut frukosterat klart, packat ihop tältet och snörat kängorna begav vi oss mot söndagens mål. Från Nulltjärn till Kyrkstenen är det knappt sex kilometer, en tur som enkel väg tog dryg en och en halv timme med paus för skavsårsplåstring och klädskifte. Även om det är småkyligt i övrigt så blir det lätt vindstilla och varmt i skogen.

Första fem kilometrarna är flacka och det är först på slutet man får lite höjd. Själva Kyrkstenen ligger precis vid trädgränsen och vid fikaplatsen har man en magnifik utsikt över Vålådalen, Ottfjället och Stendalsfjället. Tar man ytterligare några meters höjd ovanför stenen så ser man också Nulltjärn träda fram bakom kullarna i sydostlig riktning. Åt andra hållet, uppåt, var det väldigt lockande att (återigen) ta det snöklädda Södra Kyrkstensskaftet (jag och Martin tog ju toppen för två år sedan) men tiden hade runnit iväg och vi bestämde oss sonika för att vända tillbaka för att slippa stressa. Totalt 13,4 kilometer efter att vi lämnat tältplatsen satt vi i vindskyddet vid ungefär samma plats vid Nulltjärn och begrundade bedriften på kartan med kaffe och Bullens Pilsnerkorv. Livskvalitet.

Så. Ett par dagar senare har höstmörkret lagt sig utanför och regnet smattrar mot rutorna. Jag kurerar sviterna av helgen med en mugg te och tänker mest på att jag vill ut igen. Det är en enastående känsla att få höjd och blicka ut över skogar, sjöar och fjälltoppar. Ge mig mer. Väldigt snart.

Föregående inläggBlött på Blomängen
Nästa inläggSnart sådär övervakad igen
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

2 KOMMENTARER

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.