Kontakterna i himlen

”Min mobil har badat och alla nummer är borta. SMS:a mig ditt nummer med namn så lägger jag in dig igen!”

”Mobilen är stulen, alla nummer borta…”

”Köpt ny telefon, fick inte över gamla numren för SIM-kortet rymde inte alla. Skicka ditt nummer!”

Att ha kontakterna i himlen kan faktiskt innebära två saker. Antingen är de för evigt borta efter omständigheter som ovan eller så har man helt enkelt bara tagit det kloka beslutet att lägga alltihop i en vettigt lämpad molnbaserad tjänst. Idag finns det inga rimliga skäl till att inte ha backup eller onlinesynk av kontakter (tillsammans med kalender, mail, anteckningar och annat nödvändigt) om man kör en telefon som i alla fall kan betecknas som hyfsat smart. Det behöver faktiskt inte vara mer märkvärdigt än att nyttja ett konto man redan har, exempelvis Gmail, ett Microsoftkonto eller sitt AppleID.

I vilken ände du börjar beror nog på utgångsläget du har. Fördelen med att börja i webbtjänsternas egna gränssnitt är att det oftast är betydligt enklare att administrera en adressbok där (eller på datorn rent generellt), jämfört med att knappa varenda detalj på mobilen. Städa upp bland kontakterna, sätt upp rätt etiketter på respektive uppgift (men tänk också på att inte använda egna etiketter, då det kan bli problem att synka dem till telefonen – jag har avhandlat det ämnet tidigare i inlägget Skippa egna etiketter vid Google-synkning) och dra igång synkningen på telefonen. Till en början lär du få dras med dubletter och annat krafs men allt eftersom du städar upp så blir det sömlös synk mellan dina enheter. Det är värt den tiden. Alla dagar i veckan.

Fördelarna molnlagringen är många. Den kanske viktigaste punkten är att du har backup på allt. Oftast är det ju inte mobilen i sig du saknar om du blir av med den utan det som finns i den (läs: kontakterna). En annan fördel är att en ändring slår igenom på alla enheter du har kontot kopplat till. Äger du en dator, surfplatta, mobil och även använder webbtjänsten så är det några ställen att hålla koll på. Dessutom, oavsett vid vilken enhet du sitter med så har du alltid aktuella uppgifter.

Sist ut. Uttjatat men alltid aktuellt. Ha ett bra lösenord och bra återställningsmöjligheter (Google erbjuder olika typer av tjänster för återställning av konton). Skippa hundens namn eller dotterns mellannamn. Eller siffror ur ditt personnummer eller… ja, ni förstår. Här kan ni börja om ni undrar hur ni ska gå tillväga. Varsågoda!

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.