Om Yran nu skulle försvinna

Storsjöyran går dåligt. En del på grund av bristande intresse, vilket i sig skylls på vädret, men också för att O’Learys blåste dem på en hel del pengar samt STCC-arret i somras som ekonomiskt spädde på krisen. Jag köper det nästan rätt av. Men i en tid när gatufestivaler och dylika arrangemang går på torsken i Sverige så kanske det är läge att börja fundera på vad en framtid utan Yran skulle innebära för Östersund. Jag vet, det låter fruktansvärt hemskt. Yran ska ju bara finnas, den har ju alltid funnits. Den bara MÅSTE bli kvar! Eller?

Tänk om Yran skulle försvinna. Då står vi där i en tomhet som är värre än försvarsnedläggningen för några år sedan och som i princip skulle ta död på hela stan, ja hela Jämtland! Jag trodde själv det. Jag hade fel. Östersund lever minst lika mycket nu som då, fast på lite andra villkor. Bättre villkor. Där vi inte har ett meningslöst försvar som vaggar oss in i en trygghet om att vi är en stad med ljus framtid. Jag skulle nog hävda att framtiden är ljusare utan militärgubbar. Och kanske också Yran?

Missförstå mig rätt. Jag tycker egentligen om Yran. Eller kanske inte just Yran i sig utan det faktum att Östersund lever upp. Det är delvis festivalens förtjänst men primärt är det en mer levande sommarstad jag efterfrågar. Krogstråket i Badhusparken exempelvis. En liten guldklimp och det är ett stort mysterium för mig att man inte spänner musklerna lite till och utökar stråketveckan till tja, stråketsommaren? Dör Yran så får stråket inte försvinna utan snarare utökas. Slå upp portarna efter midsommar istället och få en levande Badhuspark hela sommaren! Underlag borde det finnas gott om, jag brukar själv sätta mig i Badhusparken med bra sällskap och luncha när vädret tillåter en vår/sommardag och jag är långt ifrån själv. Långbänken är oftast knökfull. Nästan i klass med vinterstadens vimmel när Medvinden öppnat.

För fem år sedan blev vi med den första riktiga arenan i Östersund. Jag räknar nu då alltså inte gamla ruckel som hockeyladan eller hallen där Jämtland Basket härjar. Jämtkraft Arena rymmer ett antal personer och har under sina fem år mig veterligen utnyttjats maximalt ett handfull gånger till något annat än fotboll. Robert Wells var där och sedan tror jag bestämt att det har varit cirkus där vid något eller ett par tillfällen. Arenan rymmer utmärkta möjligheter för större konsertupplevelser sommartid men frågan är om detta har hindrats av att Yran i sig är det som artistbokare siktat in sig på? Dör Yran så har vi grymma möjligheter att över hela sommaren få hit atister, evenemang och andra happenings.

Det är sommaren det. Inom en inte allt för lång framtid så får vi också en fulländad arena för vinter- och inomhusidrotter när det är färdigbyggt borta vid arenaområdet. Dess primära idrotter ska självfallet få gå före men här finns det utmärkta alternativ för större arrangemang även vintertid, när Jämtkraft Area är off season. Då kanske det vågas bokas artister även året runt.

Kontentan; om Yran dör – länge leve yran. Året runt. Med mer utspridda konserter och musikaliska upplevelser än just vid en koncentrerad helg som riskerar att regna bort. Jag tror inte Östersund faller ihop som ett korthus, vi har snarare flera möjligheter att göra något nytt istället för att damma vidare i gamla ingångna skor med sliten dämpning. Stan har varit där förut och stan kommer vara där igen. Yran kan vara nästa stora nedläggning. Det är lika bra att vi förbereder oss på det. Inte genom att dra täcket över huvudet utan för att se framåt för alla möjligheter som öppnas.

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.