Förväntningarna på iOS7 – ge mig allt det här!

Jag älskar iOS. Eller ja, jag tycker i alla fall i prylsammanhang väldigt mycket om det. Ett lättanvänt och logiskt gränssnitt som flyter på bra och gör det man vill. Men sedan operativsystemet släpptes för ett antal år sedan så har det hänt en hel del och 2013 tycker jag nog ändå att Apple släpar lite på mobil-OS-fronten. Med det i åtanke så har jag väldigt stora förhoppningar på iOS7 som högst troligt kommer att presenteras på måndag och i veckan på WWDC. Vad gäller hårdvaran så har jag inte särskilt mycket att påpeka. Det känns inte prioriterat. 5:an är riktigt fin och jag vill vare sig ha större eller mindre skärm, som verkar vara det hetaste att prata om när det kommer nya modeller.

Jag satte ihop en lista på mina personliga önskemål. Och nej, jag är inte ute efter något Android/Windows-lookalike, jag vill behålla iOS-känslan och göra den ännu bättre. Hela vägen ut i fingerspetsarna. Då kör vi.

EXIF-information i bildarkivet
En liten (i)-knapp som man kan trycka på för att få fram lite EXIF så som datum och tid, bländar/slutarvärden, geo-knapp till kartan. Sonika ett verktygsfält likt det i Facebookappens bildvisning som ger möjligheter att utläsa information om bilden och även tagga bilden med nyckelord för enklare sökning med Spotlight. Obegripligt att det inte finns redan idag, då Apple framhäver kameran som ett stort köpargument.

Snabbvägar för vissa inställningar
Genvägar eller en widgetlösning till flygläge/wifi/blåtand/ljusstyrka/ljud/synk mot diverse tjänster och dylika funktioner som man ibland snabbt behöver komma åt vore det allra bästa. Om de läggs i notiscentret eller om man får yta att leka med på hemskärmen spelar ingen roll. Idag är det onödigt omständigt att behöva gå in i inställningarna var eviga gång.

Platt design
Ryktet säger ju att en stor designmässig re-make är i görningarna sedan det blev känt att Jony Ive tagit över området. Av de små ”förhandstittarna” vi fått i olika appar, och där även apputvecklarna själva gått mot en mer platt design så känns det väldigt lovande. Jag gillar i alla fall det jag sett av exempelvis Yahoos väder-app, Spotify, Vimeo, Swedavias nydesignade app och så vidare och hoppas på ett genomslag av detta i hela OS:et.

Notiscentret
Det hade verkligen varit smutt att snabbt i Notiscentret kunna hantera respektive notis och inte enbart ett urval av vissa appars fem senaste händelser. Jag vill kunna slida och få fram en liten verktygsmeny som ger mig alternativet att exempelvis svara på ett mail. Jag skulle även här vilja ha fler snabbgenvägar från appar jag själv väljer. Vill jag ha Yahoos väderapp i toppen så väljer jag den och även kunna lägga till genvägar till systemspecifika inställningar som flygläge, blåtand och så vidare.

Fleranvändarstöd
Kanske inget jag skulle använda på min iPhone men däremot på min iPad, då jag ibland lånar ut den till personer som jag kan inte vill ska ha tillgång till iMessage, mitt Facebookinlogg, mina bilder eller annat. Håll inne knapplåsknappen och få upp både ”Stäng av” och ”Växla användare” vore perfekt. Vid uppstart av systemet skulle man också, vid säkerhetskodsskärmen få välja användare eller om man vill starta upp telefonen/enheten i flygläge.

Widget och genvägar
Jag har inget behov av att Androidifiera iOS med en stor klocka och det lokala vädret. Just den widgeten känns väldigt meningslös men det finns andra som känns betydligt hetare och framförallt att kunna modifiera min hemskärm lite efter hur jag själv vill ha det, och inte enbart appar och mappar.

Kontaktintegration mot sociala medier
När Facebook nu kommit med röstsamtal vore det otroligt smutt att kunna lägga till en användares Facebook-profil i kontaktkortet (vilket redan går) och sedan där kunna göra röstsamtalet, utan att behöva gå via Facebook-appen (eller webbläsare om man inte har appen). Exempelvis.

Öppna Siri för tredjepartsappar
Jag använder faktist Siri även om det är högst begränsat. Ringa samtal fungerar utmärkt, likaså setta timer och kolla klockan. Skriva SMS går hyfsat. Det går att starta appar med Siri men det går inte göra så mycket mer, såvida man inte har jailbreakat (vilket jag med det här inlägget förutsätter att man inte har). Spela vissa artister eller spellistor i Spotify eller göra sökningar i samma app vore onekligen trevligt för att nämna ett exempel.

Ange standardappar
Jag har Chrome installerat, jag har Gmail installerat, jag har Google Maps installerat. Jag vill alltid öppna dessa program i dess sammanhang, vilket förvisso Gmail-appen delvis löst åt mig som tillåter mig öppna länkar i Chrome och kartor i Google Maps. Men jag vill på systemnivå kunna ställa in i vilka appar jag vill köra för vilket ändamål. Länkar – Chrome. Mail – Gmail. Kartor – Google Maps. Och så vidare.

Kontroll över specifika appar
Jag vill ha kontroll på mina appar och mer än hur de ska agera i notiscentret. Jag vill kunna döda dem alla på en gång och rensa deras temporärt lagrade data. Både Spotify och TuneIn (radio-app) är experter på att tugga i sig utrymme som de sedan inte släpper, eller släpper inom en viss tid som är okänd. Förmodligen tar fler appar upp temporärt utrymme också så klart. Att även kunna ut läsa vilka appar som tuggar datatrafik i bakgrunden vore fina fisken. Tack tack.

Behörigheter på fotoströmmen
Jag kan dela en fotoström men den som jag delar den med kan, mig veterligen, inte göra några justeringar i strömmen. Vare sig lägga till eller ta bort bilder. Behörighetsnivåer i inställningarna för strömmen vore guld för jag vill ju att min sambo ska kunna addera bilder från weekendresan i Milano. Det behöver inte vara några konstigheter eller djuplodade inställningar.

Ordlista
Damn you autocorrect. Jag vill ha mer kontroll över ordlistan. Aktivera och avaktivera på appnivå. Lägga till och ta bort ord. Och att den utvecklas rent generellt i sin form att existera. Vissa ord som jag skriver dagligen läggs aldrig in men felstavningar som jag skrivit en gång landar direkt och föreslås obönhörligen i tid och otid. Tusen gånger har jag skrivit ”Japp” och tusen gånger har iOS föreslagit ”Kapp”. Det är inte okej. Ordlistan borde få sig en rejäl genomgång helt enkelt och bli smartare.

Dela saker
Funktionen har definitivt utvecklats men om den öppnades upp lite till och man själv kunde ställa in vilka delningsval man själv önskar vore det perfekt. Jag skriver aldrig ut en bild så den ikonen vill jag ta bort men jag vill däremot dela en bild i Dropbox, så den appen vill jag lägga till på Dela-skärmen. Eller Instagram. Eller Gmail. Eller… vad som helst.

Dela filer
Att snabbt och enkelt kunna skicka en fil till min/en dator på samma nätverk. Och inget blåtandstjafs. AirDrop finns ju i OSX och det vore väl guld att snabbt bara kunna skicka filer dit? Systemintegrerad delningstjänst känns smidigare än att behöva starta Dropbox varje gång. Tack.

Visa iPhonen i Finder
Lite paradoxalt nog kan du öppna upp iPhonen under Windows och dra foton till en mapp på datorn men det går inte under OSX. What the…? Klart som sjutton att man ska kunna dra och släppa filer i Apples egna OS, det är ju en självklarhet. Att importera bilder från en iPhone till Lightroom är ju exempelvis inga som helst problem.

Spotlight-sök för SMS/iMessage
Att Spotlight hittar en fras i ett meddelande är kung, men att man inte landar direkt i det specifika meddelandet när man sökt är värdelöst. Önskvärt är att man kan klicka sig till sökträffen i sig och inte sista meddelandet hela konversationen (som kan vara lång, låång och låååååång).

Låsskärmen
En del av iPhonen som totalt lackar efter år 2013. Den säger inte mer än tid och datum, möjligtvis om någon notis har gjort anspråk på lite av utrymmet. Här skulle jag vilja ha mina kommande kalenderhändelser och kommande påminnelser. Bland annat. Nu tillför den egentligen inget mer än klockan.

Landskapsläge
Många apputvecklare verkar helt ha struntat i landskapsläge. Visst, en stående vy i ett visa-läge som Twitter eller Facebook är okej men när man som Facebook tagit bort landskapsläget för att skriva inlägg så lackar jag en aning. Det går inte att skriva fort i stående form. Gör om. Gör rätt. Men det här är väl mer för apputvecklarna i så fall.

Uppdaterat på hemmanätet
Jag kommer hem och kopplas automatiskt upp på mitt eget wifi hemma. Då vill jag att min iOS-enhet och router skakar tass med varandra, konstaterar att jag valt mitt hemmanät som ”hemmanät” och att iPrylen därför automatiskt  hämtar uppdateringar i Appstore.

Appstores sökträffar
Till iOS6 fick Appstore sig en design-re-make. Till det sämre. Att browsa sökträffar har blivit mer omständigt och det är nog ett av skälen till att jag drastiskt minskat min närvaro där. Gör om, gör rätt.

Klipp navelsträngen med iTunes
En sista önskan så här i slutklämmen. Jag vet, en våt önskedröm från min och många andras sida och i och med wifi-synket som kom med iOS5 så frodades drömmen en sväng till. Men snälla, låt oss slippa iTunes. Helt.

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

5 KOMMENTARER

 1. Jättebra skrivet och många trevliga idéer!

  Dina idéer kring foton är guld!

  Skulle gärna se notiscentret som en egen app till med. Det skulle på något sätt funka bättre i Apples ekosystem. Inställningar är ju till exempel en egen app.

  Ange standardapp vore trevligt, men jag tror det är lite för mycket emot Apples filosofi när det gäller användarupplevelsen.

  Dela filer via Airdrop – YES!

  ”Appstores sökträffar
  Till iOS6 fick Appstore sig en design-re-make. Till det sämre. Att browsa sökträffar har blivit mer omständigt och det är nog ett av skälen till att jag drastiskt minskat min närvaro där. Gör om, gör rätt.”
  Håller med. Framförallt verkar det saknas någon form av smart söklogik i bakgrunden. Känns som att om man inte vet exakt namn på appen så får man ganska usel träfflista. Jag brukar googla fram appen jag är ute efter och sen ladda ner. Ironiskt nog så är iTunes app-sidor bättre indexerade via Google än via deras egen affär :/

  Men det ska bli sjukt spännande ikväll iallafall 🙂

 2. Andreas, tack för input och kul att du gillar texten! Jag fyllde på med de idéer jag kom fram till under några timmar och sammanförde det helt enkelt. Just EXIF-infon är som sagt… konstigt. Att den inte redan finns.

  Angående standardappar så visst, det är inte Apple-filosofin men mycket har också hänt de senaste åren. Det vore en stor vinst för dem själva om de släppte på det. Helt klart. Jag hoppas.

  Ja, Appstore har blivit ett sorgebarn tyvärr. Sökningar blir ju hopplösa och jag gör som dig. Googlar Appen och tar den/dem den vägen. 🙂

  Spänningen stiger, tre timmar kvar. 🙂

 3. Öh. Är du säker på att du inte vill ha en Android? Det är ju det du skriver i texten att du önskar dig.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.