Utebliven Mars-raket, 6G och blåtand 7.0

Jag är besviken. Jag hade verkligen sett fram emot något som förändrade världen, något som vi aldrig tidigare sett, något banbrytande och något riktigt jävla häftigt. Det sista jag ville ha var redan beprövad och inte fungerande teknik från 2008, samma antal megapixlar som förra gången och samma formfaktor som förra gången. Gud vad 2012 det skulle kännas att bära runt på näst sista versionen liksom. Nej, Mars-raket, 6G-mobilnät och blåtand i en version som inte är påkommen än. Det måste man väl ändå kunna begära. Det är ju Apple vi pratar om.

Eller?

Ny iPhone-version presenterades av Apple häromdagen. Det blev, som brukligt, ett S på slutet. Och ett C med den nya budgetvarianten i en hel drös med färger. Varför är då folk så förbannade? Jag vet inte. Har man någorlunda koll på historik och rykteskoll så borde man veta ungefär vad som kan tänkas komma. Så hur blev det då och vad motiverar egentligen ett köp av 5S (för det är det enda alternativet för egen del)? Om man har en 5:a? Inte så mycket kan jag anta. Om man, som jag, har en 4S eller äldre så kan det däremot finnas ett antal skäl.

Så. Personligen då?

Allt det som kom med iPhone 5 och som nu putsats till en aning är argument så gott som några, precis som jag resonerade när jag gick och skaffade mig min 4S för två år sedan. Och då menar jag form, skärmstorlek och nu även Lightningkontakten. En sak förändras helt och det är att 3,5mm-kontakten kommer att sitta på undersidan. Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om det men har Apple placerat den där så har de säkert sina skäl. Och jag har inte hört någon som har klagat på det heller. Batteritiden ska också ha fått påökt likt en fackförhandlad 2-procentare. Jag räknar i alla fall inte med mer även om jag så klart hoppas. Det är den största akilleshälen för de allra flesta smarta telefoner idag. Min 4S är verkligen inte undantaget.

Att kameran är hottad en sväng gör absolut ingenting och 120fps-läget i 720p känns helt klart som ett av de mest attraktiva skälen med 5S, förutom förbättrad optik rent generellt ner till f/2.2. Ja, det är fortfarande ”bara” 8mpix-kamera men om man hängt med någorlunda så vet man också att megapixel inte är allt här i världen. Array.se beskriver kameran lite djupare, klart läsvärt.

iPhone 5S

iOS7 på något annat än 5S? Nja, skeptisk. Att få det att flyta fullt ut med alla möjligheter så är det bara en 5S som gäller. Jag har förvisso inte sett vad som begränsas i äldre modeller men det finns alltid något där i faggorna som lurar och som inte fungerar med de gamla rackarna.

Fingeravläsningen, Touch ID, var ett av de sista ryktena som ramlade in och kändes rätt spektakulärt vid en första anblick på ryktessajterna. När Apple sedan avtäcker funktionen och visar att den faktiskt finns där så blev i alla fall jag glad. En liten ”breaking news” och det brukar ju faktiskt vara så att när de slår på stora trumman så brukar det också vara genomtänkt och fungerande. ”2008 ringde och vill ha tillbaka sin fingeravtryckarsensor” skrev någon på Facebook. Jag tror inte att den personen kan ha mer fel, jag tror att det här blir det nya. Om ett par-tre år så slipper jag förhoppningsvis bli rättad. Array.se har även här en artikel på ämnet.

iPhone 5S

De kommande valen kommer stå till färg och storlek. Enklaste valet? Storleken. Inte en meg under 32Gb-versionen för är det något som sugit hårt med 4S:en så är det just utrymmet, eller snarare bristen på det. Att jag streamar musik, vilket var mitt argument sist, hjälper föga när det ändå måste mellanlagras på telefonen och därmed upptar plats. Det går dessutom inte att tömma cachen i de apparna plus att jag fotar betydligt mer med 4S:en jämfört med någon annan mobil någonsin. Det är oftast bara några hundra meg ledigt och ger man TuneIn eller Spotify ett par timmar så äter de upp det där till frukost.

Färg? Jag stryker guld och väljer mellan den nya ”rymdgrå” och den redan befintliga iPhone5-silver. Och det verkar som att jag får tid på mig att fundera på färgen, iPhone 5S ser ut att komma oss till handa först i december, det är i alla fall en och en halv månad senare än vad jag hoppats. Nåväl. Den som längtar efter något gott…

…längtar alltid för länge.

Och faktum är dessutom att jag inte är särskilt besviken. Jag hade liksom på känn att Mars-farkost, 6G och blåtand 7.0 ändå inte var aktuellt. Det får vi vänta på till iPhone 6. S. Typ.

iPhone 5S

Bilder: Apple.com
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.