Mål, flygande stolar och okvädesord

Italien. Kaoslandet har en hel del att bjuda på. Allt från magnifika alpvyer, historiska städer och nedklottrade förorter till ett trafikklimat tillsynes utan regler.

Italienare. Kaosfolket har också, likt landet de skapat, en hel del att bjuda på. Allt från genuina baristor med sina kaffehantverk till icke engelsktspråkföra biljettförsäljare och ett helt galet fanatiskt folk som vecka ut och vecka in tågar till sina älskade fotbollsarenor. Där de dessutom inte drar sig för att vare sig hylla fram sitt eget lag eller verbalt hyvla av sina motståndare med okvädesord man inte trodde fanns. Om orden inte räcker till finns det alltid bomber och vattenurinfyllda ballonger att kasta mot de som behagar tycka annorlunda. Om inte heller detta skulle räcka så går det alltid att taga vad man hava. Slita loss en stol och kasta mot motståndaranhängarna? Tja, det fungerar. Fast toalettstolar är tyngre och borde ge mer effekt så det får också lov att  fungera.

Sitter man 25 meter från bortaklacken blir det här betydligt mer påtagligt.

Napolifansen fick böta €50000 för tilltagen. Juventus klack fick samma bot plus frånvaro ett par matcher för okvädesorden de framförde. Hade jag varit bättre på italienska hade jag förstått vilka sånger det var. Jag får sonika lita på att de förstod språket, de som dömde straffen.

Men bortsett från detta. Inledningstifot, 35000 hemmafans, knappt tvåtusen från Neapel. Skrikandes, skanderandes, jublandes, busvisslandes. I varje minut. I varje moment. För varje domslut. Nästan för varenda bolltouch. Ovationerna som fick sittplatsgolvet att gunga under fötterna. Trycket är det bästa och mesta jag upplevt på de matcher jag varit på. Tyskland, med sin genuina stämning i all ära och Old Trafford, som ofta är skrämmande tystlåten, får stå tillbaka. Även Serie A självt från i våras får det tufft om man börjar jämföra. Men så tar man väl inte med sig barnfamiljen i Italien heller…

3-0 blev det efter några mäktiga mål. Och mitt målsnitt håller i sig (tre och ett halvt mål per livematch), hemmafavören likaså. Det måste nästan bli en Old Trafford-match innan säsongen är slut. För att upprätthålla snittet alltså.

Juventus - Napoli

Föregående inläggTurin var det
Nästa inläggNär en fördom besannas (uppdaterad)
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.