Elefantminnet i fickan

400 spänn. Det är vad jag har ”sparat” idag. Tacka Evernote för det. Men vi kan ta det från början.

Jag har använt det i omgångar och har haft appen installerad både på iPaden när jag ägde den men också på iPhonen. Sedan har den raderats, men så har jag hört hur lyckliga människor berättat om sina erfarenheter och så har den åkt in igen. Senast det hände var i höstas och då bestämde jag mig för att ge appen och tjänsten en ordentlig chans, genom att hitta ett ordentligt användningsområde.

Kvitton. De där papperssakerna som åker med i tvättmaskinen eller som man hittar hopknöcklade i jackan efter ett halvår eller mer. Kvitton på kläder. Kvitton på småprylar. Kontoutdrag man får med snigelposten. Avtal och annat otyg som man inte orkar spara i sådan där pappersform. Det fick sonika bli det primära användningsområdet och ett ordentligt test. Off we go.

Det är främst klädkvitton jag har haft ”problem” med så efter varje inköp av ett plagg eller flera så har jag tagit fram Evernote-appen i telefonen. Jag har fotat med dokumentkamerafunktionen som ordnar med kontrasterna åt mig. Jag har sedan taggat bilden med kvitto, butiksnamn och plagget jag köpt. Nu köper jag inte kläder så ofta så det är tämligen lättbrowsat i skrivande stund. Jag har även lagt in kontoutdrag från banker och myndigheter som behagar skicka det med brevbäraren.

Evernote iOS7

Idag fick jag så äntligen (!) nytta av det. Jag blev uppringd av en klädbutik i stan där jag vid ett tillfälle fått en krita efter att ha glömt betalmedlen på jobbet. Jag lovade naturligtvis att återkomma och eftersom jag är ”känd” på stället så var inte det några problem. Det var dock ett tag sedan nu och jag hade enligt deras uppgifter helt enkelt missat det. Ingen fara på taket och jag knallade dit efter jobbet och gjorde rätt för mig. På vägen därifrån får jag dock en känsla av att jag redan har betalat den summan en gång.

Evernote åkte fram och efter en snabbtitt bland kvittona jag fotat och lagt in så visar det sig att notan faktiskt redan är betald. Jag återvänder, visar kvittot i telefonen och mycket riktigt så var det så att jag redan betalat. Vi gjorde upp snabbt och enkelt och jag gick därifrån 400:- ”mindre fattig”, eller hur man ska uttrycka det. Om det här varit ett case med enbart papperskvitton finns det inte en chans på norra halvklotet att jag hade kommit fram till det här men den förhållandevis nya rutinen med kvittodokumentation löste helt enkelt biffen. Det visar också på att butikerna är öppna för tekniken! Jag har även kollat runt på andra ställen hur de ställer sig till den här typen av kvittouppvisande och så länge korrekt saker från kvittot återges så ska det gälla.

Evernote är gratis och finns till ett antal olika plattformar och inte  bara mobiler. Jag kör primärt tjänsten i iPhonen men brukar dra in med webbläsaren på datorn om det krisar. Det här är ett smart och ypperligt smidigt sätt att hålla lite bättre koll och kvittoanvändningen är bara en hundradel av vad man faktiskt kan göra. Rekommendation? Stark. Nackdelar då? Tja, ännu en tjänst att slänga slänga ut sitt liv på. Men i väntan på appen som gör allt, inklusive viker min tvätt och handdiskar min kaffemugg så får den här appen duga. Och det gör den med marginal.

Evernote

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

5 KOMMENTARER

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.