Jag är en flitig musiklyssnare och det rullar i princip varenda dag in något i öronen från en ljudkälla någonstans i min närhet. Förutom mina fantastiskt sköna AKG-lurar (K271 MKII Studio) som levererar det praktiska är det mestadels iPhonen som serverar mig musiken i tjänsteform. Men mobilen i sig slår inte själv på stora bongotrummorna, det krävs en app som gör jobbet.

Spotify är förmodligen bekant för de allra flesta och ja, där har jag ett premiumkonto som är flitigt använt. Nackdelen tenderar dock snart att bli att man kör sina sönderspelade spellistor timme ut och timme in. På repeat. Om och om igen. 2013 var ett bra exempel på det och ett antal saker slår mig när jag tittar på statistiken för året. 18500 minuter (knappt två veckors effektiv speltid) strömmades ut på mina enheter och det spelades ungefär 4500 låtar (upprepningar inkluderade). Avantasia var mest spelat med 500 spelade låtar av dessa. Var tionde gång var det tiominutersstycket (!) The Great Mystery jag valde. Bara på den låten har jag alltså lyssnat nästan tio timmar. Statistik. Vad vore världen utan?

Visst, jag är lite lat som inte orkar köra radioläget i Spotify. Däremot har jag gått igenom Browse-läget, där man kan välja utifrån situation (Rock, Mood, Chill, Club och så vidare) och det är rätt trevligt. De där spellistorna tenderar dock att gå samma öde till mötes som mina egna och bristen på variation och uppdatering gör att man snart hittar sig något annat att lyssna på. I en annan app.

TuneIn. Det är en app jag har kört några år nu och jag blir mer och mer kär i den. Grejen då. Förutom att ha tillgång till en jädrans massa radiostationer och podcasts världen över så levereras det i ett väldigt enkelt och skönt gränssnitt. Det är inga konstigheter, den är iOS7-anpassad in i minsta detalj och man söker musik antingen genom fritext eller genom att bläddra bland kategorierna. Klicka på en station och börja lyssna. Så enkelt som det ska vara i en app som annars kan bli väldigt djup och onödigt krånglig. Det går dessutom att spela in stycken av musiken man hör för att vid ett senare tillfälle kunna återlyssna och kanske ta reda på vad låten heter, om det nu var syftet. Smart!

TuneIn - välj musik

Nu är det ju enligt lag förbjudet att pilla med sin mobil under bilkörning (tidigare är det ju bara det sunda förnuftet som satte stopp) men för att underlätta app-användande i viss mån så har det petats in ett så kallat billäge. Större knappar är på plats och allt småplotter är bortrensat. Längst ner finns en knapp för att lämna läget och allt är nedbantat till det mest nödvändiga. Man behöver inte så mycket mer heller.

TuneIn - vanligt och billäge

Appen har också stöd för AirPlay om man kör sin iOS-enhet mot exempelvis en AppleTV. Inställningen för detta finns dock inte i själva appen (som den brukar göra), swipar man däremot upp kontrollcentret i iOS7 och väljer AirPlay där så är man på banan. Om man registrerar sig på TuneIn.com så kan i sann molnanda, få sina favoritlistor synkade över de enheter man använder och även lyssna direkt i webbläsaren på sin dator.

Två versioner finns, en gratis och en som inte är gratis. Fram tills för ett tag sedan var det annonsvisning som skiljde dem åt men i ärlighetens namn har jag inga fakta på vilka diffar det rör sig om idag (då de enligt senaste uppdateringen har infört annonser även i betalversionen men då å andra sidan sänkt priset på den). Kostnaden för en bra app i den här klassen kan jag se som försumbar så…

…köp. Att få in all världens musik i en snygg och lättanvänd förpackning är utan tvekan värd sina småslantar.

SKICKA KOMMENTAR

Lämna en kommentar!
Skriv ditt namn här