Att landstiga i Viejo San Juan

Dag 3. Måndag. Sakta delar Reflection vågorna in mot San Juans hamn framåt eftermiddagen. Efter att ha passerat de djupaste av Atlantvatten till havs står vi nu på däck 15 och ser det majestätiska Castillo San Felipe del Morro passera innan vi några minuter senare dockar med fast mark. Så fast den kan bli då, där på ön som dessutom är en ö till själva ön. Gamla San Juan ligger som en smal avknoppning till resterande del av huvudstaden på Puerto Rico, den del som vi dessutom bestämmer oss för att upptäcka den här måndagen i mitten av januari.

Vi klättrar de branta gatorna upp till stadsdelens norra sida, med smärre kåkstäder tillsynes men likväl med en förbaskat bedårande utsikt mot Atlantens norra delar. Hav och inget annat än hav med de tunga vågorna som för dagen, precis som alla andra dagar, kastar sig in över den steniga kustremsan i vår åsyn. Från Garita del Diablo bort till Castillo San Felipe del Morro, där gamla San Juan slutar i västlig riktning.

AtlantenAtlanten och San Juan

Med en stor grönyta framför våra fötter breder fortets ägor ut sig. Barn som vuxna leker med drakar i den livliga vinden medan andra tagit vindskydd bakom en av de långa murarna som går längs den branta sluttningen ner mot havet. Mitt i allt, mellan fort och kåkstäder, ligger en begravningsplats insprängd. Murarna är mer än en meter tjocka och det är vackra 360°-vyer som omger oss när vi kliver upp på dem och ser oss omkring.

San JuanDryden i San JuanSan Juan, Puerto Rico

Vi gör fortet, lär oss om Puerto Ricos och San Juans förhållandevis korta historia, om hur staden gått från en viktig militär strategisk punkt till att vara ett centrum för kultur och industri med dess hamn som viktig post. Medan skymningen övertar himlen drar vi oss ner i de trånga men biltäta gränderna igen. Ett café med Ben & Jerry-glass och gratis wifi blir ett uppskattat tillhåll för en trekvart innan vi drar vidare och ser hur det mer nattliga tar över.

Solnedgång i San Juan

En egenpåhittad stadsvandring är efter några promenadvänliga timmar över. Vi visar upp våra id-handlingar och entrar Reflection igen och bjuds som vanligt på en gnutta handsprit att gnugga händerna med. På däck 15 bevittnar vi hur vårt kryssningsfartyg lämnar staden, hamnen och fortet bakom oss för de djupare vattnen igen. I aktern tar vi en drink på Sunset Bar och summerar dagen med ett par andra svenskar innan vi tillslut ger upp och laddar om för tisdag. På en annan ö.

San Juan, Puerto Rico - by night San Juan, Puerto Rico San Juan, Puerto Rico

Miami - San JuanKaribien

Foto 4: Maria

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

4 KOMMENTARER

  1. Ja, vad säger man- GRYMMA bilder igen! 🙂 Gillar verkligen den svartvita bilden på dig, den har ett lugn över sig som tilltalar mig=)

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.