Ännu ett litet steg mot papperslöst

Jag har varit igång om det tidigare och jag kommer att fortsätta jobba för det. Det pappersfria hemmet tar små små steg framåt med ojämna mellanrum och det kan gälla allt från e-fakturor och utskick från myndigheter och banker till digitaliserade kvitton i iOS-appar.

Varje gång ett till mig adresserat brev ramlar in i brevinkastet ställer jag mig tre frågor:

 • Vad gäller utskicket?
 • Kan jag avsäga mig utskicket?
 • Om inte, kan jag få det digitalt istället?

På så vis har jag gjort mig av med en hel drös med mer eller mindre onödiga utskick de senaste åren. Skrämmande många brev är fullständigt onödiga. Andra är inte onödiga, de är beyond onödiga.

Senast i raden av tråkiga men kanske dock nödvändiga brev är det det berömda orangea kuvertet, som dimper ner en gång per år. Det ramlade in förra veckan. Jag har sprättat det men inte ägnat någon större energi på det. Jag ställde mig däremot tre frågor.

 • Vad gäller utskicket?
  Årliga utskicket från Pensionsmyndigheten. Ganska viktiga saker med andra ord.
 • Kan jag avsäga mig utskicket?
  Nej, och det vore väl i ärlighetens namn ganska dumt att göra det.
 • Om inte, kan jag få det digital istället?
  Dags att undersöka saken, så jag loggade in på Pensionsmyndigheten.se med mobilt bank-ID och mycket riktigt…

  Orange kuvertOrange kuvert

Så. Ännu ett brevutskick eliminerat och digitaliserat. Ännu ett brev som slipper ligga osprättat och damma igen i en pappershög jag inte vill ägna något intresse. Istället kan jag alltid ha det med mig i mobilen eller datorn. Vilken dator som helst. Var som helst. Och ännu ett litet steg mot det papperslösa hemmet.

Fortsättning följer och alla företag och myndigheter som väljer att erbjuda användarvänliga, miljövänliga och papperslösa möjligheter får min kärlek nästan per omgående.

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

4 KOMMENTARER

 1. Chris, det är ett dilemma. Det blir ju ibland några tjänster man testar innan man bestämmer sig för vilken man ska köra och ja, då sitter man där med ett antal konton. I mitt fall så har jag inte hittat något bättre alternativ för just kvittohanteringen än Evernote, men vad gäller andra dokument så “slits” jag mellan Google Drive, Dropbox och iCloud. Alla har sina för- och nackdelar.

 2. Jag brukar för övrigt hålla mig borta från att koppla samman konton. Det vill säga, jag skapar aldrig ett nytt konto på en ny tjänst med en redan befintlig, även om det erbjuds (det är ju framförallt vanligt att de vill att man ska logga in med sitt Facebook eller Google-konto). Jag inbillar mig att mitt tillvägagångssätt gör det både säkrare och även enklare om jag en dag ska “göra slut” med en tjänst.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.