Fem guldkorn hos våra danska grannar

Måndag på jobbet? Semesterplaneringarna ligger och gror i bakhuvudet? Tom på idéer? Vad sägs om en roadtrip i självaste närmaste Danmark? Jag vill slå ett slag för semesterlandet, för i många fall tror jag nämligen att vi underskattar detta svårspråkade folks landägor. Jag menar, det kostar inga jättesummor att ta sig till första bästa charterhotell på en spansk ö i Atlanten men handen på hjärtat, hur spännande är det? Vill man dessutom slippa den sönderätna all-inclusive-maten och barnbajs i hotellpoolen så bör man öppna ögonen för våra grannar. Både väst- och östkusten har något att erbjuda, oavsett du åker med barn eller inte.

Här följer några guldtips utifrån de två senaste somrarnas egna upplevelser, som jag redan tidigare hyllat som ”Skandinaviens Karibien” exempelvis. Milsvida stränder, medeltidshistoria eller 70-miljoneråriga kritklippor. Det är bara att välja. Alltihop. Det är bara en färjeresa eller broåkning bort.

1. Skagen och Grenen

Skagen Grenen

Klassiskt ”över-dagen”-resmål då det bara är att ta färjan över från Göteborg och sedan ta sig de drygt fyra milen från Fredrikshamn. Dels är ju Skagen känd för sina konstnärer, Skagenmålarna, men även för Grenen där Skagerrak möter Kattegatt. Längst ut kan det bli riktigt fina vågskådespel och att haven möts blir tydligt även inne vid stranden. Har man tid över gör man ett besök i den tilsandede kirke eller så äter man en bit färsk fisk inne i Skagen. På Fiskehuskajen finns det ett flertal resturanger, exempelvis Laksehuset. På skagen-tourist.dk finns det mer information.

2. Nordsøen Oceanarium, Hirtshals

Hirtshals Nordsøen Oceanarium

Knappt fem mil väster om Fredrikshamn ligger Hirtshals, med Nordsøen Oceanarium. Om man har tröttnat på sitt eget akvarium hemma alltså. Här finns en hel del av djurlivet från Norsjön representerat i både små och jättelika tankar, bland annat pigghaj och Familjen Fuls överhuvud – Klumpfisk. Även sälar finns att beskåda likväl som kräftdjur av olika slag. Det här är mer ett familjeställe men även utan barn kan man lätt fördriva tiden här en halvdag eller mer. På deras webb finns all nödvändig information man behöver, men ett jägartips är att hålla koll på vad Stena Line har att erbjuda. Emellanåt dyker det upp biljettkombinationer med både färjeöverfart och inträde för hela familjen för rimliga priser.

3. Hvide Sande, från Søndervig till Nymindegab

Nymindegab strand

Med Nordsjön på ena sidan och Ringkøbing Fjord på andra så åker man på den smala remsan från Søndervig till Nymindegard. Här finns det milsvida stränder att breda ut sig på och ett helt hav att kasta sig i. Och bli tillbakakastad av, om vädergudarna har bringat vettiga vågor västerifrån. Börja med att svänga av 181:an redan i Søndervig, parkera bilen och gå tre hundra meter på Badevej. Vid vägs ände, på toppen av sanddynen, tar stranden vid och här går man barfota ner med en glass i handen innan man slänger av sig kläderna och springer ut i vågorna. Bada till lunch, åk vidare ett par mil och sväng av på någon annan liten väg och upprepa förmiddagens promenad tills toppen av en ny sanddyn tar vid och ännu en strand breder ut sig. Det tar aldrig slut. Det är bara ens egen tid som sätter begränsningarna. Och knappt den, för har man semester så har man.

4. Ribe

Weis Stue i Ribe

Med sina drygt 1300 år räknas Ribe, i Danmarks sydvästra hörn, som landets äldsta kvarvarande stad. Korsvirkeshusen i centrum har inte en enda rät vinkel och man undrar om merparten av dem uppfördes i samband med grundandet. Charmigt är det hur som helst och kan man ska man absolut ta en natt här, på förslagsvis Weis Stue. Se upp, trappan upp till rummen är smal, låg och brant. Men de har gratis wifi, något som förmodligen inte härstammar från medeltiden. Innan man slocknar för kvällen bör man också gå med på spökvandringen och uppleva stadshistoria på ett mer spännande sätt, efter att mörkret lagt sig. Alternativt äta gott och dricka en god lokalbrygd öl. På morgonen väcks man (om man somnat efter spöknatten) av Vor Frue Kirke, 1100-talsdomen som reser sig upp på torget. En promenad upp i tornet ger magnifik och milsvid utsikt över bygden. Mer information finns på VisitRibe.dk.

5. Møns Klint

Møns Klint

Om västkusten är vidsträckta stränder och flacka, vindpinade obeväxta landskap så är Møns Klint precis motsatsen. Rakt upp ur havet reser sig kritklipporna nästan så långt österut i landet man kan komma och på dess toppar frodas grönskan i bästa Jurrasic Park-anda. Det är som att vandra rakt in i en nordisk version av regnskog. Bland trädkronorna hör man djurlivet frodas när man går på de 500 trappstegen ner mot havet. Väl nere på den steniga stranden har man hundrametersklippor att luta sig mot, allt medan fartygen puttrar förbi några kilometer ute på havet. Vyerna är helt magiska.

Uppe vid parkeringen ligger GeoCenter Møns Klint och antingen nöjer man sig med en mugg kaffe i fiket efter strapatsen i skogen eller så går man all in och upplever ”Danmarks födelse” i form av exempelvis 3D-bio. Det är inga problem att ta bilen hit, men var i tid och ha betalmedel med er, för parkeringen blir snabbt full och kostar dessutom pengar. Mer info finns både på MoensKlint.dk och VisitMoen.com.

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

4 KOMMENTARER

  1. Briljant inlägg! Det är svårt att inte bli lockad av ett besök i vårat märkliga grannland! Fast jag måste nog säga, jag skulle nog hellre utforska delar av Norge innan Danmark! 🙂

  2. Nähä du! Så långt österut i landet du kan komma är Bornholm! En av Skandinaviens pärlor. Fantastisk ö som du absolut ska se med sand så fin att den använts i timglas (Dueodde), Svaneke Bryghus och själva staden (Danmarks ostligaste), Gudhjem, rundkyrkor och biskopen av Lunds stora Hammershus fästning med milsutsikt över Östersjön uppifrån sin klippa.

  3. Det har du helt rätt i, förträngde nästan Bornholm likaväl som jag ibland glömmer bort att Gotland finns (måste vara för att det är det enda landskapet jag aldrig satt min fot i/på). Går ju inte ens att hänvisa till att det är längst österut på danska fastlandet med Klinten. 😉

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.