Ner till en fåtölj längs norrlandskusten

Det blev en resa i nordostlig riktning i helgen för ett klassiskt husröjande. En hel del prylar, bråte och annat bös gick under luppen och något det fanns väldigt gott om var krigslitteratur, primärt det jag själv snöat in på det senaste – WW2. Ja, plus en del om svensk historia från istiden och fram till 1800-talet, som jag också blev fast i ett par timmar.

Men just en bok fastnade jag lite extra för, den om Sverige under krigsåren 1939-45, med ”svenska folkets egna bilder” insända till tidningen Land och utgiven 1989. Jag hann till sidan 8 när en bild började intressera mig lite mer än de andra. Och plötsligt krympte världen från en stor planet med ett antal kontinenter och oceaner. Ner till ett vardagsrum och en fåtölj där jag satt, i ett hus längs norrlandskusten några mil utanför Umeå en mulen marsförmiddag 2014.

Sverige 1939-1945 Svenska folkets egna bilder

Brålanda. Där är Edit och Ingegerd bredvid lasset medan deras far står högst upp på. Berit sköter kameran. Mer än så, plus att hon nu heter Olsson (och något annat då?) och att det är en gård utanför orten, framgår inte. Jag (typ) kastar mig på telefonen. Mormor, som är av samma skrot, korn och generation kanske har koll men där fick jag inget napp, dock utan att hon fått se bilden. Mor har heller ingen koll och mer än så har jag inte hunnit forska i saken.

Är det möjligtvis så att jag har bloggläsare med historiekunskap från krokarna som kan svara på vilken familj det här är, var exakt bilden är tagen och om någon av dem fortfarande finns i livet eller om någon efterlevande bor kvar i Brålanda? Berit, kamerakvinnan, är med enkel matematik född 1922 (17 år när hon tar bilden 1939) och borde i så fall vara knappt 92 jordsnurr när det här inlägget skrivs. Det som talar emot att hon faktiskt är i livet är att det är skralt med sökträffar på Ratsit förutom en i Falun som är född 1921. Å andra sidan får jag inga grav-träffar heller, men den sökningen litar jag inte helt på.

Det vore spännande att reda ut den här lilla soppan och se vad som är möjligt att gräva fram med lite efterforskningar. Jag tycker det är fascinerande när världen krymper så här och det är inte första gången jag långt norrut i landet snubblar över mina hemtrakter på de mest oanade sätten. Mer i ämnet är ju exempelvis Världen är liten ibland från 2007, Liten värld, stort Facebook eller båda? från 2010 och det där med att jag nästan jobbade med en släkting på Jämtkraft från runt 2011.

Sverige 1939-1945 Svenska folkets egna bilder

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.