Throwback Thursday: sommaren 1990

När: juni/juli 1990
Vad: Fotbolls-VM i Italien
Kuriosa: Jag kunde i princip hela samlaralbumet utantill och det här var den första turnéringen jag har något riktigt minne av.

När fotbolls-VM sparkade igång med Argentina mot Kamerun på San Siro satt jag framför TV:n hemma i Brålanda. Där fick jag “avnjuta” det snöpliga målet som Pumpido i Argentinas mål fick ta på sig efter Omam-Biyiks ganska ofarliga nick. Det hade sin fördel att ha varit sjuk dagen till ära, skolavslutningsdag och allt. Sitta inne en vacker sommardag hade nog inte fungerat annars. Samlaralbumet slet jag hårt med och turerna till kiosken för att köpa nya förpackningar med kort var många. Jag lyckades aldrig fylla det dock, minns jag rätt saknades lagbilden för Egypten. Bland några andra. Jag fördrev tiden med att plugga in spelardata och jag har fortfarande ett par födelsedagar i minnet. Västtysklands målvakt Bodo Illgner fyllde exempelvis år häromdagen, den 7 april. Grattis i efterskott. Typ.

Mest minns vi väl det här VM:et för 1-2, 1-2 och 1-2, Brolins genombrott, Zengas rekordnolla i Italiens mål och att det delades ut rekordmånga röda kort (16). Personligen var jag helt såld på Matthäus framfart och naturligtvis höll jag på Västtyskland i finalen. En final som vi för övrigt följde så gott det gick på den olidligt sunkiga båten mellan Gedser och Travemünde, den där 8 juli-kvällen.

Ett par tröjor som minne blev det givetvis och den vänstra, Västtysklands, passar dels fortfarande idag (!) och är i mitt tycke en av de snyggaste landslagströjor som har gjorts. Retroläge på den inför något kommande VM, vad säger ni tyskar?

Italia 90

Inte nog med detta så fick jag även VHS:en med alla mål från slutspelet ett knappt år senare. Lyckan! Häromdagen snubblade jag över den när jag satt och Youtubade en sväng. Jag har återsett den. Har du?

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.