Våld som våld fast olika?

Jag tycker inte om våld. Våld ska undvikas så långt det går. Jag är å andra sidan inte förespråkare av tramset om att vända andra kinden till heller. Man ska inte ta vilken skit som helst helt enkelt. Men i grund och botten är våld en illa vald lösning. Oavsett var, när, hur, varför och vem som står bakom knytnävarna eller vem som får ta emot dem. Fortfarande lika illa.

Det pratas ganska mycket om våld. Idag. Igår. Förmodligen i morgon också. Mäns våld mot kvinnor, det högerextrema våldet, det idrottsrelaterade våldet. Med mera. Överallt höjs röster om hårdare straff, fler poliser på stan och att förbjuda bortafans på matcher. Exempelvis. Bland de högsta rösterna hörs vänsterfalangen, som uttrycker vilket hot som det högerextrema våldet innebär. Och det är sant. Det är ett hot. Vänstern har absolut en poäng och jag stöttar dem i deras kamp på den punkten.

Men är våld och våld samma sak fast olika? Tydligen, för nu gör vänstern skillnad på våld och våld när man häromdagen “lanserade” hashen #slåenmoderat på Twitter. Samma vänster som uttryckt sitt hat och motstånd till det högerextrema våldet legitimerar nu våld mot en blå(slagen) sida. Visst, #slåenmoderat kan verka harmlöst och med en humoristisk underton men alla i samhället har inte vare sig IQ nog eller ett tillräckligt stort sinne för humor för att göra den kopplingen. I sammanhanget är det också ganska prepubertalt att försöka göra sig lustig över att uppmana folk att slå en specifik grupp människor också. Precis det som man samtidigt anklagar högerextrema grupper för att göra. Motsägelsefullt.

En oerhört korkad hashtag på Twitter blir därför än mer korkad i ett sammanhang där man först högt och tydligt kämpar för just mindre våld, för att sedan låta det här få genomslag på bred front i sociala medier. Eller är det nu då så att det faktiskt är skillnad på våld och våld, beroende på vilken politiskt ställning man har?

Kontentan? #slåenmoderat – av korkade människor, för korkade människor. Korkat var ordet.

Föregående inläggNästan ända in i maj
Nästa inläggLångt ovanför våra huvuden
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

2 KOMMENTARER

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.