Vitlycke hällristningar – tillbaka till bronsåldern

Om man härjar runt på den svenska västkusten under sommaren, och då allra helst norra Bohuslän, ska man så klart göra ett besök vid Vitlycke hällristningar. Det är beläget alldeles nära E6:an strax utanför Tanum och Grebbestad och berättar en spännande historia om våra tidiga förfäder för tusentals års sedan.

Inlägget är uppdaterat i juni 2020.

Vitlycke hällristningar och bronsåldersbyn

Området kring Tanum är med på Unescos världsarvslista och här finns det oerhört många konstlämningar från bronsåldern, med Vitlycke-hällen som den största. Museet just vid Vitlycke uppfördes i slutet av 90-talet och är stilrent både invändigt som utvändigt. I utställningssalen går man i påhittade fotspår och får följa en familj genom bronsålderns typiska leverne.

Bronsåldersbyn utanför, med två långhus från äldre respektive yngre tidsepoken, bör också ses och ger en liten hint om hur långt ifrån IKEA-kök det var för tre-fyra tusen år sedan. Är man något sånär intresserad av arvet så är det här (och även Högsbyns hällristningar i Dalsland) ett givet stopp om man har vägarna förbi Bohuslän och Dalsland under sommarmånaderna.

Vitlycke hällristningar alltså. Lägg det på minnet!

LÄS MER | Mer information finns på deras webbplats.

Naturstigen vid Vitlycke
Vitlycke hällristningar
Vitlycke hällristningar i Bohuslän
Hällristningarna i Vitlycke
Hällristningar i Tanum
Bronsåldersbyn vid Vitlycke

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.