Vart jag helst lägger reskassan

Jag satt på tåget igår. Mellan Örnsköldsvik och Sundsvall, på väg hem till Östersund. En stund tidigare hade jag gått av på fel station, missat bussen och fått boka nya tågbiljetter hem. Resan gick på 800 spänn istället för knappt 400. ”Dubbelt så dyr”, om man så vill. Eller som min mor tacksamt upplyste mig efteråt.

Du drar till LA och kör bil i en vecka utan problem men du kan inte hoppa av på rätt station i Ö-vik.

Joråsåatte. Morgontröttheten i sitt esse, men så tjänade jag också lite fler SJ-poäng än om jag åkt den ursprungliga rutten med inlandsbussen (men en gränspuck på om det var värt det…). Det där med lojalitetspoäng och rabatter är ju ett kapitel för sig och det slog mig när jag satt och sörjde mina fyra hundra spänn som jag kunde gjort något roligare för. Jag väljer, om möjligheten finns, uteslutande alternativet som gagnar mitt lojalitetskonto framför något annat och jag är alltid ganska tidigt ute och googlar rabattkuponger. De finns, det gäller bara att hitta dem och att de man hittar fortfarande är giltiga. I slutändan är det ju ändå roligare att bränna pengar på aktiviteter på location än att lägga dem på en onödigt dyr flygstol eller ett hotell man bara vistas på åtta timmar per dygn i sovande tillstånd.

Så här tänker jag.

Flygresor
Jag börjar alltid på flygresor.se och om det har jag redan skrivit ett inlägg om hur jag letar. Det har i skrivande stund inte förändrats nämnvärt. När jag väl hittat vettiga priser så går jag igenom vilka flygbolag det handlar om, avgångarna som är aktuella och prisdifferenser. Om något bolag där jag har poäng bara är marginellt dyrare än ett annat alternativ så kör jag på det jag redan etablerat. Det är givetvis även värt att kolla reseportalers kampanjsidor, om man inte redan prenumererar på nyhetsbrev och dylikt.

Boende
Här blir det främst hotels.combooking.com och Tripadvisor, för att tillslut konstatera att de i mångt och mycket har liknande både boenden och priser. Båda har sina egna varianter på rabatter, hotels.com kör frinätter medan booking.com kör Genius-konceptet (10% på utvalda ställen). Utöver detta kan det vara värt att googla efter rabattkoder, inte bara för sajterna som nämns ovan utan även för de större hotellkedjorna som Scandic, Best Western och Quality. Jag har vid tidigare research hittat ett par-tre stycken koder som varit aktiva.

Hyrbil
Jag började, vid LA-resan, med att jämföra priser via stora hyrbilssajter, för att ha något att utgå från. Jag hyr sällan bil och kände mig en aning rudis på det. Det slutade med att jag via SAS sajt bokade hos ett för mig välkänt bolag som även finns här i Sverige. Det blev inte billigast men det kändes tryggare och så tickade det in lite Eurobonus-poäng. Nästa gång gör jag nog inte det, men så är det väl också ganska vanligt att man som förstagångsbokare tar den lite enklare vägen ut för att nästa gång ta ut svängarna lite mer. Inga konstigheter.

Kom ihåg dem!
I slutändan så gäller det ju att komma ihåg sina poäng, frinätter och allt man samlar på sig med åren. Håller poäng på att gå ut så kan det vara läge att se över möjligheterna så de inte bara brinner inne. Där är SJ ett föredöme som låter kunden skänka sina poäng till välgörande ändamål, helt klart pluspoäng till dem för det!

Sist ut
Orkar man verkligen inte jaga rabatter, poäng, hotellnätter eller låga priser så föreslår jag att man köper ett färdigt paket. Det är helt okej att vara lat och låta någon annan göra jobbet. Grejen är bara att jag uppskattar researchen. Att ha 43 flikar öppna i Chrome. Att ha kollen. För mig är det en del av nöjet, att göra en resa från allra första början tills det att man slänger sig på sängen hemma igen.

Rabattkoder

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

3 KOMMENTARER

 1. Vill tillägg att det är värdelöst, jag repeterar; vär-de-löst att försöka skapa sig en realistisk uppfattning om ett hotell via tex hotels.com. Den stora missen gjorde vi när vi bokade hotell i Kuala Lumpur. På hotels.com hade hotellet fått fantastiska betyg. Vi kom dit… och blev jättebesvikna. Först efteråt hittade vi Tripadvisor där hotellet vi valde hade fått ett enligt oss mer rättvist betyg med tillhörande kommenterar som stämde med det som vi också tyckte. På hotels.com var kommentarerna mer “Fantastic hotel!”.

  I övrigt känner jag bara – mer reserelaterat tack! Så roligt att läsa!

 2. Plus att jag verkligen håller med om att halva nöjet ligger i planeringen och researchen. Själv gör jag just nu research varje dag på den där fantastiska vinterresan till de där mjöliga sandstränderna som jag absolut inte har råd att åka på.

  Men – det finns ett nöje i att planera resor, även dom man inte har råd att åka på (för tillfället). Tycker även packningen inför en resa är rolig. Det låter jag däremot bli att göra inför dom där resorna som jag inte har råd att åka på.

 3. Vaddå, du testpackar inte inför resor som inte blir av? Det gör väl alla? 😉

  Bra input för övrigt. Jag har haft Tripadvisor-konto ett tag men kom igång på riktigt först i och med Karibien och när jag researchade dykningen vi gjorde. Sedan dess är “[tripadvajsa]” mitt kanske mest använda verb (nåja, inte riktigt). Riktigt bra sajt och jag uppskattar mycket att man kan ladda upp egna och ta del av andras egna bilder. Det ger ju en lite mer realistisk bild av det hela.

  Jag har dock inte haft samma dålig erfarenhet av Hotels/Booking.com som du verkar ha haft. Visst, hotellet som jag och bror landade på i Turin i höstas var väl inte i toppskick direkt och London-hotellet var väldigt… ehum, spartanskt (en förvisso ny säng men det var också enda möblen i rummet!) vilket inte riktigt framgick av bilderna. Men ja, jag använder Tripadvisor i betydligt större utsträckning nu i min research, både vad gäller jakten på happenings och även boendet.

  Jag jobbar för fler reseinlägg! Tack för cred! 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.