I hallonsnåren med Hallon

Som jag skrivit tidigare så har den här sommaren inneburit ett litet test jag blev utplockad till i juni. Det handlar om att köra ett mobilt bredband från Hallon under ett par-tre månader och sonika se hur det fungerar och sedan skriva om det. Så. Jag skriver om det. Mer om bakgrunden går att läsa i inlägget I sommar ska det levereras Hallon.

Med på resan, ut i våra svenska hallonsnår från öst till väst, har jag alltså haft en HTC Desire som wifi hotspot, till vilken de enheter jag och vi har kört har anslutit. På HTC:n har jag sedan installerat en app för att räkna mängden datatrafik och även en app för att mäta kvaliteten på täckningen. Det har mestadels varit ett par iPhones ansluta samt att det varit min primära hotspot för Macbooken, vilket då borde ha inneburit även lite tyngre trafik än trafikfattiga mobila webbsidor, appar och spel.

Så här långt, efter en knapp månad, kan jag konstatera följande.

På pluskontot

  • Täckningen! Eftersom jag bor i Norrland så är Tre:s nät, som Hallon kör mot, inget alternativ så vida jag inte helt skiter i obygder och fjälltrakter. Vilket inte kommer att hända. Men söderut har det varit betydligt bättre. Vi susade E4:an hela vägen från öst till väst, från Stockholm till Grebbestad utan några som helst problem. Vi har bott centralt, hängt på klippor i Bohusläns skärgård och vi har åkt snåriga vägar vid sidan om motorvägarna. Visst är det fläckvis sämre mottagning men det är något som jag accepterar utan omsvep, oavsett operatör.
  • Hastigheten. Nu erbjuder Hallon i det här fallet bara 3G och med en HTC Desire kan jag ändå inte kräma mer än teoretiska 7,2 megabit ur uppkopplingen. Faktum är ändå att det, med mina Macbook-surfvanor, har visat sig räcka alldeles utmärkt. Det har bloggats, lästs nyheter, Youtubats, Vimeo:ats, SVT Play:ats och bloggats lite mer utan några större problem. Klart över förväntan på en 3G-anslutning. På de mobila enheterna märks det knappt någon skillnad alls när 3G-täckningen varit i topp.
  • Datamängden. 20 gig räcker ganska gott och väl har det visat sig. Visst, i 3G så hinns det helt enkelt inte med vad som helst och jag hade nog förmodligen förbrukat mer trafik på en snabbare uppkoppling. Det är ju helt oväsentligt i det här fallet. På drygt två veckor gjorde jag av med knappt sex gig. Och då har jag inte ens försökt att snåla.

På minuskontot

  • Norrland. På resan tillbaka norrut visade det sig ganska tydligt just det jag beskriver ovan. Norrland och nätet från Tre är oftast ingen bra kombination.
  • Jag kan ändå sakna LTE (4G). När jag kopplar upp Macbooken mot min iPhone 5S och köttar i riktigt fina hastigheter om 20Mbit märks skillnaden ganska omgående.
  • Inte Hallons fel att det kommer kännas fattigt att återgå till Halebops ynka gig på mitt ordinarie abonnemang när testperioden är avslutad…
  • Inte heller Hallons fel men jösses vad min stackars HTC fick jobba. Inga problem att suga ur batteriet på ett par-tre timmar. En riktig surfpuck som går att köpa idag håller ju lätt i ett tiotal timmar. På 4G. Det har hänt en hel del sedan 2010 och the prime time of HTC Desire.

Än återstår det en tid av testperioden och ytterligare ett ordentligt test ska hinnas med. Om jag pratat Norrland tidigare så kommer jag verkligen att mena Norrland i det kommande testet. Fortsättning följer…

Hallontestet

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.