Genève – småstadens storstadsformat

Mindre än Malmö. Större än Uppsala. Bland de största i världspolitiken. Mitt i och utanför Europa på samma gång. Genève låter betydligt mer som en myllrande världsmetropol än vad staden faktiskt är. I Schweiz sydvästra delar omfamnar den Genève-sjöns sydligaste vik med sin strandpromenad, med vajande flaggor från broar och byggnader och med båtar som kryssar över vattnet. En småstad i storstadsformat. Eller tvärtom.

Kontrasterna mellan stadsdelarna är emellanåt så slående att man undrar om det fortfarande är i samma stad man befinner sig. Från de inglasade palatsen vid Palais des Nations som ger staden sin internationella touch till gator och gränder i de äldre stadsdelarna, med katedralen Saint Pierre som höjer sig över takåsarna. Eller från horstråken vid centralstationen till lyxvillorna i stans östra höjder, med magnifik utsikt över sjön.

Det kanske skönaste sättet att upptäcka en ny stad på är en lätt joggingtur. En morgon längs strandpromenaden, till andra sidan viken tre kilometer bort och tillbaka. Solen i ögonen, lätt kylig nordlig vind, Jet d’Eau som sprutar sitt vatten 140 meter upp och vi i sällskap med många där till som också passat på att få dagens träningspass avklarat. Kultur, uppenbarligen och dessutom smakar hotellfrukosten betydligt bättre efter att man fått flåsa en stund och få blodet i ordentligt omlopp.

Jet d'eau

Personlig favorit blir ganska snabbt de äldre stadsdelarna. Lite mer kuperat, många sköna gränder med sina speciella vinklar och vrår som man kan kryssa fram i och med Saint Pierre som reser sig över alla andra hustak och ståtar med sitt torn. Där uppe är det en fantastisk panoramavy över stadsdelar, gamla som nya och med det nästan gröna vattnet som kluckar inne vid båtarna i viken. Nästan lite exotiskt, samtidigt som de kalla vindarna pratar ett annat språk. Här uppe skulle jag kunna stanna i timmar. Vilket vi nästan också gör.

Gamla Stan i Gamla Stan i Genève, SchweizGenève, Schweiz Gamla Stan i Genève, Schweiz Genève, Schweiz St Pierre Cathedral Cathédrale Saint-Pierre Genève St Pierre Cathedral Cathédrale Saint-Pierre GenèveGamla Stan i Gamla Stan i Genève, Schweiz

Genève är inte bara kontrastrik sett till arkitektur, det kommer även i språk och handel och emellanåt är våra vänner briljanta på engelska medan de vid andra tillfällen knappt vill kännas vid språket. Den franska närheten gör sig även påmind när man ska shoppa, när vissa butiker har priserna i euro och andra butiker i franc. Glasklart alla gånger? Inte.

För att vara en beryktad högkostnadsstad så kommer vi undan ganska behagligt. Restaurangbesöken går inte på mer än de gör hemma i Sverige, och en kaffe på stan är nästan billigare än att gå på Törners i Östersund. Dessutom fick vi på hotellet en biljett för gratis kollektivtrafik under hela vistelsen, ett stort plus i kanten och det går dessutom att för en billig peng hyra cyklar att ta sig runt på.

Eller så går man, för större än så är det inte. En promenad ut till natursköna Jardin Botanique, botaniska trädgården, tar inte mer än en halvtimme från centrum längs strandpromenaden, ett otröttligt vackert stråk som är värd sin alla dagar. Tillbaka in till gamla staden har man kanske en trekvart, på sin höjd. Inklusive små mikrofotosessioner för att fånga de små detaljerna. Eller de storslagna vyerna, med Europas tak och Mont Blanc som majestätisk kuliss.

Mont Blanc i kulisserna

En kaffe och macarons senare är vi både koffeinladdade och sockerhöga. Vykorten skrivs och postas på lådan innan vi fortsätter strapatserna i gränder och på gator, bland klockbutiker och chokladdoftande fik. Schweiz och Genéve. När det är som bäst.

Vykort från Genève

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.