Dagstur i Jämtlandsfjällen – fyra tips för hösten!

Nu är hösten är, officiellt vilken dag som helst. Färgerna börjar spraka och luften blir så där fantastiskt klar och kall. Det är dessutom en väldigt fin säsong för fjällturer om man har möjlighet att ta sig dit antingen över dagen eller med övernattningar. I Jämtland och Härjedalen är det lätt att bli bortskämd med fina dagsturer och jag tänkte här tipsa om fyra personliga favoriter.

Kravet jag sätter är att det ska vara att jag själv har gjort den, att det är en dagstur utan övernattning och att det ligger förhållande lättillgängligt. Ja, lite mer riktat mot er som kanske inte varit ute så många gånger eller inte alls, alternativt ni som tänker er en tur med exempelvis barn. Utgångspunkt? Tja, Östersund med omnejd. Det låter väl vettigt?

Suljätten (Kall)

Enklast först. Det här är en topptur som passar de allra flesta och som dessutom bjuder på vida vyer när man väl når toppen. Vandringen från det man ställer bilen är knappt tre kilometer och det är inte mer än 400 höjdmeter man behöver plocka. Från 845 meter över havet har man sedan fantastisk utsikt över Kallbygden med sjön och både Åre-massiv och Skäckerfjällen i horisonten. Tillåter vädret är det bara att slå sig ner på toppen och avnjuta en fika. Räkna med tre-fyra timmar tur och retur med fikapaus och ordentlig inhalering av utsikten.

Vägbeskrivning – Man tar sig hit via E14, där man i Järpen svänger av till väg 336 och kör mot Kall. Efter 43km från Järpen tar man in på en grusväg österut och kör ett par kilometer. Det finns småfickor för parkering där leden börjar.

Suljätten

Kyrkstenen (Vålådalen)

Ingen topptur men väl en vacker och lättvandrad dagstur som varierar i kupering. Sex kilometer enkel väg från starten vid Nulltjärn och höjd tar man på riktigt först sista kilometern. Vid själva Kyrkstenen breder vyerna ut sig och där finns också bänkar att fika vid. Vill man så går det att fortsätta upp mot Kyrkstensskaftet. Då blir det genast lite brantare men väl värt att se själva Kyrkstenen från ovan och Nulltjärn i fjärran, plus alla vackra fjäll.

Vägbeskrivning – Kör av E14 i Undersåker och kör mot Vålådalen, knappt tre mil. Fortsätt förbi Vålådalen ytterligare tre kilometer så kommer man fram till Nulltjärn. Därifrån utgår turen och mot Kyrkstenen är det skyltat.

Kyrkstenen

3. Ansätten (Offerdal)

Sakta smyger man sig upp från 600 meter i Bakvattnet till Ansättens fot på 8-900, en promenad på knappt fem kilometer över myrar och genom skogar. Här börjar också Blomsterleden, om man har ett intresse för fjällfloran. Trädgränsen passeras snart och ska man upp på toppen är det bara att ha siktet inställt.

Runt 1100 meter landar man med fjällvyer, de måste ses på en bra stund för att kunna ta in. Om vädret tillåter finns det goda fikamöjligheter här. Kaffe med en vy, ja tack! Nedgången kan man antingen gå samma väg eller också ner i skidbackarna nedanför toppen. Det är välskyltat och goda ledmöjligheter både till och från. Turen blir runt 13-14 kilometer lång så lägg undan ett antal timmar för det här projektet.

Vägbeskrivning – I Krokoms stora rondell på E14, ta sikte på Valsjöbyn vilket också innebär vänster i nästa rondell mot väg 340 (Fiskevägen). Kör förbi Lillholmsjö på 340:an och sväng av först när det skyltas Bakvattnet och Åkersjön, cirka fem mil efter Krokom. I Bakvattnet parkerar man bilen och där börjar också leden direkt från vägen.

Ansättens utsikt

4. Storsnasen (Storulvån)

En personlig favorit där den reser sig som högsta monument vid Snasahögarna med sina 1463 meter över havet. Tillgängligheten är femstjärnig samt att alpinkänslan är lite mer slående här, med kringliggande toppar. Där vägen går över Norder Tvärån parkerar man och följer sedan ån uppströms på dess södra sida, med Norder Tväråklump på vänsterhanden.

Efter två-tre kilometer gör man bäst i att korsa ån och här slutar också den upptrampade leden. Inga konstigheter, eftersom det är lätt att ta sikte på toppen. De gånger jag gjort toppen har jag gått på bergets syd- och östsida upp, det är nästan som en liten dal (krater) där. Partiet är ganska brant emellanåt. Väl på toppen kan man se över ängelns hälsa och ta vindskydd bakom några stenar för att få i sig den där muggen kaffe man längtat efter sedan man parkerade bilen

Det är runt sex kilometer till toppen och över 700 höjdmeter som ska klaras av, ha det i åtanke. Knappt åtta timmar har det tagit för mig med sällskap att greja det, fotosessioner och fikastunder inkluderade.

Vägbeskrivning – Från E14 tar man av i Enafors och kör mot Storulvån. Sju kilometer efter Handöl passerar man Norder Tvärån och där finns det, som på många andra ställen längs den här vägen mot fjällstationen, en parkeringsficka att ställa sig i.

Storsnasen

Jag hoppas att de här tipsen har varit till lite hjälp inför höstens fjällvandringar, kanske de första som ni ger er ut på? Lycka till hur som helst och njut.

Det är så magiskt vackert i våra fjäll!

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

3 KOMMENTARER

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.