När roadtripsäcken syddes ihop

I samband med Keb-bestigningen så satte jag en herrans massa personliga rekord på löpande band, vissa mer ansträngande än andra. Jag passerade polcirkeln för första gången, jag vandrade rekordmycket på fyra dagar, jag var så högt upp i Sverige man kan komma till fots och jag var så långt norrut i landet man kan komma. Och österut.

Dessutom. Jag sydde ihop en annan ganska rolig säck när det kommer till roadtripande, nämligen att numera ha plöjt igenom vårt lands två längsta vägar, från norr till söder. E6:an hade jag sedan tidigare, Strömstad till Trelleborg på 49 mil, likadant med E14:s 35 mil från Sundsvall till Storlien. Även E20:S 77 mil ligger bra till tror jag bestämt, men det kan vara så att Vårgårda till Vara saknas där.

Men skit i det. Den här gången, tack vare Keb-resan, kompletterade jag att-roadtripa-listan med de sista milen på…

…E45:an! Jag har nu blåst vårt lands längsta väg, hela biten från Stena Line-terminalen i Göteborg i söder till Karesuando i norr, en sträcka på ganska nästan på pricken 170 mil. Det var Strömsund och norrut, 80 mil, som saknades. Ganska rubbat egentligen, eftersom E45 till Östersund från Trollhättan känns lång och då har man lika långt kvar. Sverige avlångt? No shit, Sherlock.

Flest gånger har jag troligtvis åkt Vänersborg till just Göteborg men Vänersborg till Östersund ligger nog inte jättelångt efter, så här snart 13 år efter att jag bosatte mig norr om Dalälven. Stundtals en ganska tråkig väg och efter Dalsland händer det inte allt för mycket. Då har man dessutom 153 mil kvar…

Jag har även klämt utomsocknes sträckor av 45:an, ner genom Europa men kan på rak arm inte säga exakt vilka bitar. Well. Någon gång är det väl dags att dra till med hela sträckan. Karesuando till Gela på Sicilien, 492 mil, vore något att ha i CV:t.

E45

…E4:an! Yes, där satt den. Den nätta lilla 50-milssträckan från Haparanda till Örnsköldsvik var det som saknades, efter att genom åren etappvis ha plockat bit för bit i det här fina tusenbitars roadtrippusslet. Till och med genom snålaste Småland. Ja kära jösses. Från Helsingborgs färjeterminal i söder till Haparanda i norr. 160 mil. Mest körda sträcka här gissar jag är från Stockholm till Tönnebro norr om Gävle (där man tar av mot Östersund), även om Ö-vik till Nordmaling ligger bra till efter den våren som gick nu senast. E4:an kan dessutom stoltsera med det faktum att antalet motorvägsmil vida överstiger E45:an. Med ljusår. Ibland önskar jag att det var tvärtom…

E4

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.