Världsrekordet på Kebnekaise

Kvällen innan vår egen tur upp på Kebnekaises sydtopp satt vi på fjällstationen och tog varsin stärkande dryck inför den strapats som komma skulle. Där träffade vi ett gäng grabbar som i brist på andra aktiviter bestämt sig för att roadtripa norrut och göra bland annat Keb. De hade också hört talas om världsrekordet på Kebnekaise. Att ta sig upp på sydtoppen och tillbaka till fjällstationen på kortast möjliga tid.

Då innehölls rekordet av en Emelie Forsberg på tiden 2:00:40, från en knapp månad tidigare, men grabbarna var fast beslutna om att göra samma sträcka på under två timmar. Den här dagen hade de redan varit uppe och rekat. Östra leden, Björlings glaciär, klättringen och toppen.

Några timmar efter oss, på morgonen den 5 augusti, begav dig sig upp mot sydtoppen. Medan vi stampade istäcket (eller glaciärstycket) över Jökelbäcken och tog västra leden vek de av och följde bäcken uppströms med siktet på Björlings glaciär. Där slutade också alla våra likheter med toppturerna, om det ens funnits några.

UPPDATERING | 2017 slogs rekordet och det innehas nu av Erik Sifvert, som gjorde turen på magnifika 1:50:55. Läs mer här.

Alla tre grabbar dök ner några timmar senare och en av dem, Jerker Lysell, kom tillbaka till fjällstationen en timme, femtionio minuter och sexton sekunder (1:59:16) efter avstamp varav 1:16h till toppen. Med nytt världsrekord. Och med bruten handled, efter att ha glidit ner från toppen. Han beskriver det själv i ett mail till mig.

Jo klarade målet att gå under 2 timmar. Landade på 1.59.16 tillslut.
1.16h upp på toppen. 9min före rekordet just då, men dåliga förhållande nedför utan snö gjorde att de blev spännande på slutet.

Fast jag tror ni njöt mer än vad vi gjorde. jag bröt dessutom handen då jag gled ned från isiga toppen.

Inte så underhållande med bruten hand men ändå; stort grattis till Jerker och till tiden på under två timmar, helt klart enormt bra gjort. Kanske var det här det sista rekordet som sattes till sydtoppen så länge den var högst i Sverige.

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

2 KOMMENTARER

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.