Handbagage – fem goda skäl

Du kommer hem från en resa och börjar packa upp. Men vänta nu, det där plagget använde du ju aldrig? Och hårblåsen är fortfarande lika prydligt hoplindad med sladden runt sig som när du packade ner den innan avresan. Hoppsan, jackan där i botten ligger ju också orörd, precis som skorna du skulle ha ute på restaurangerna på kvällarna. Ja, jo, de kunde ju ha varit bra att ha men… ja, jo, nej.

Jag har också varit där. Och är där fortfarande ibland, Efter Helagsvandringen förra hösten la vi, när vi kom hem, alla oanvända saker i en påse som vi sedan vägde. Sex kilo prylar blev det, som inte användes. Som vi i onödan gick med i nästan tre mil. Orutinerat. Jag köper det. Jag är ganska orutinerad på flerdagarsturer och det betyder också att det blir lärdom efter varje sådan. På Kebnekaise-turen nu senast var påsen av oanvända saker tom när vi kom hem. Helt tom.

På resorna blir det likadant och jag försöker verkligen effektivisera packningen så mycket jag bara kan och de senaste åren har jag kommit fram till samma slutsats varje gång – det fungerar utmärkt att köra enbart handbagage (undantaget är Karibienkryssningen). Oavsett om det varit London i december, Milano i mars eller Los Angeles i maj. Det är både effektivt plus att man i många fall håller kostnaderna nere. Och då får jag ändå med mig systemkamera med ett extra objektiv.

Jag har här satt ihop en lista med fem skäl till varför man klarar sig på enbart handbagage, om man lägger ner lite hjärta i frågan.

 1. Pengar. Med alla billiga flygbiljetter som finns idag så måste bolagen någonstans hämta igen pengarna. Det stavas ”extratjänster”. Lågprisbolagen har det mer som regel än undantag att ta en slant för att checka in bagage, Norwegian tar exempelvis 270:- per enkelresa för ett kolli på en långdistansflight. Bara för att få konkreta siffror så kollade jag precis vad en resa till Bangkok kan kosta och landade 3199:- som grundpris (om bara tre veckor, jag blev nästan lite sugen!). Då blir 540 spänn ganska markant, 17% påslag för att vara exakt.
 2. Tid. Incheckningsköerna ser man bara suddigt i periferin på vägen mot säkerhetskontrollen, med väskan hängandes på ryggen. En stund senare strosar man omkring i butikerna eller sitter på en bänk och halvslumrar i väntan på boardingen. För att inte prata om när man kliver av planet när man landat. Väskan på ryggen, gå genom passkontrollen och gör entré på destinationen medan grannen som satt i sätet bredvid står och väntar på att rullbandet ska dra igång. Konkret, kan man slippa att stå här och trängas med 300 andra i två timmar så gör man gärna det. Den där extra jackan eller hårblåsen är inte värt besväret.Incheckningsdisk
 3. Nödvändigt innehåll. Ett av de skönaste skälen till att enbart ha handbagage är att det krävs vettig prioritering över vad som släpas med. Det finns bara plats för det man verkligen tänker använda och det betyder att jackor, tjocktröjor, det där extra paret jeans och rakapparaten lämnas hemma. Likadant med prylar och dess laddare, eftersom många prylar kanske har samma kontakt. Schampo och parfym, som oftast är både otympliga och även fail i säkerhetskontrollen, går enkelt att hälla över i små 80ml-flaskor som finns att köpa på Clas Ohlson exempelvis.
 4. Bättre koll(i). Ett enda kolli som alltid hänger på ryggen betyder minimal risk till att tappa bort bagaget eller att få det stulet. Det betyder också att alla prylar är lättillgängliga. Tandborsten finns alltid till hands, precis som det där paret extra strumpor eller linsvätskan. Man vet aldrig. Okej, tappar man dock bort den enda väskan man har kan det ju bli problematiskt men under normala omständigheter så borde inte det hända.
 5. Pengar II. Ju mindre yta man har att packa ner saker på, desto färre prylar köper man på sig på plats. Alltså, ni får ursäkta men jag är inget jättefan av souvenirinköp. Undantagsfall finns så klart och en ”här var jag”-tröja extra gör varken till eller från. Men prylar, mojänger och annat slit-och-släng finns det nu goda anledningar att avstå från utan att man behöver ha ångest. Plånboken jublar och du tackar dig själv nästa gång du flyttar hemma och hittar gamla saker i förrådet du köpte men som numera hittas i slutförvaringen…

Fler inlägg på temat? Självklart! Här:

 • Det som alltid packas ner. Om laddare, linser och andra mer eller mindre nödvändiga saker som alltid prioriteras handbagaget.
 • Med orange packning på ryggen. Om Lowepro-väskan som blivit min resekamrat på riktigt och som gör ett helt fantastiskt jobb när jag släpar med den överallt (verkligen överallt!).

Till sist. Handbagage. Rätt använt är det en gudagåva. Såväl på Starbucks på Arlanda eller på stranden i Santa Monica.

Hur packar du?

Handbagage

Handbagage

Föregående inläggNågon bytte ut täcket
Nästa inläggAtt sy ihop säcken
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

5 KOMMENTARER

 1. Alltid handbagage på weekendresor även om det som tjej innebär en uppsjö av produkter som måste finnas i småförpackningar. Lätt värt det. Skor är den stora utmaningen.
  Numera är vi en familj om fyra men vi försöker alltid hålla oss till två väskor så vi har fler händer över till barnen. Det innebär ungefär 9 kollin (två väskor, två barn, en vagn, två barn-handbagage med inkluderade bilstolar på, två vuxenhandbagage – ge mig styrka!!!)

  Så visst kan det bli en del ändå. Bilden längs ner på bilden i inlägget här är från 3-månadersresan för ett par år sedan med två vagnbarn. Det blev en del. 🙂
  http://livetfrandenljusasidan.se/2013/11/08/resfredag-packning-i-vaskor-och-packpasar/ (och där är också mina bästa packnings-tips)
  Nu är mina stora bryderier hur mycket en Mustang sväljer. Räcker ett handbaga åt en familj på fyra i två veckor tro? 🙂

  • Haha! Jag tycker inte om sidobagage som påsar och annat ”spännande” men ja, dina bilder ser onekligen ganska spännande ut… 😉

   Packar man smart och handbagaget är på några kubik så kanske ni klarar er. 😉

   Håller dock med. Skor är bekymret då vi försöker komma ut och köra löppass om det finns möjlighet. Otympliga saker de där skorna, inte alls handbagageanpassade. Läge att börja mer barfotalöpning?

 2. Visst är det lätt att packa för mycket! Jag packar nog relativt lätt… men min man kan packa fem par jeans till Malaysia (och sen använder han bara ett par shorts hela semestern… haha)

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.