Celebrity Reflection

Kryssningar trendar ganska hårt just nu och det är ju inte så konstigt. Dels är det ju hög tid att boka om man ska dra iväg i bittraste januari-februari och dels är det ju lite av “2014 års grej” när det kommer till att åka iväg kors och tvärs över jorden, förmodligen lär det fortsätta att snackas ordentligt de närmaste åren. Rent allmänt verkar det som att flera myter slagits sönder och samman, som att det kryllar av bleka blåhåriga brittiska tanter på båtarna och kanske framförallt att folk inte längre tror att det kostar en årslön att kasta loss och kryssa de klarblåa vattnen i Västindien.

När jag berättar om kryssningen som vi var på i Karibien i vintras så himlar folk med ögonen och konstaterar att det minsann får bli om fyra-fem år, när de har sparat tillräckligt mycket pengar för att ens tänka tanken. Ungefär som faktiskt även jag gjorde, den där höstdagen för ett år sedan innan säljaren på Resia lagt fram lappen med priset. Bara för skojs skull låter jag folk, när de himlat klart med ögonen, få gissa vad själva kryssningen gick lös på. Svaren jag får varierar, allt från 15.000 till 40.000.

Rätt svar? 10.600 svenska kronor. För två personer!

Efter en ekonomisk grovskiss så bestämde vi oss för att dra iväg och satte därför upp en konkret kalkyl för resan. Där räknade vi in allt från själva kryssningen och flygresor till extra hotellnätter, vaccinationer och upplevelser på plats. Ska det räknas så ska det räknas ordentligt. Vi bokade allt separat (kryssning, flyg, hotell) istället för ett färdigt paket, för att kunna sy ihop anslutningar och annat precis som vi ville ha det. Det här är vad vi kom fram till (alla priser anges per person):

Kryssningen, 5300:-
Celebrity Reflection åkte vi med. Sju nätter med insideshytt på däck 9, all mat inkluderad. Det som kostade sattes upp på hytten och betalades när kryssningen avslutades, för vår del blev det instruktörsledda träningspass varje sjödag och alkohol till maten. Sedan kunde man äta på specialrestauranger som kostade extra, precis som spa-avdelningen. Vi prioriterade bort balkonghytt för en extra tusenlapp, det ångrar vi inte i efterhand. Man ska vara ute på båten och inte sitta i hytten. 

Flyg, 7000:- (Östersund-Miami, T&R)
Vi ville ha få byten och fick därför en högre prislapp, kontra att spara en femhundring med en-ett par extra byten med lågprisbolag. Förutom SAS till och från Östersund för 800:- så blev det Air France från Arlanda till Miami via Paris för 6200:-. Från det att vi började kolla tills det att vi bokade så hann priset gå upp sju hundra spänn på long haul-flighten. På en vecka. I slutändan var det här ändå helt klart överkomligt. Air France flyger jag gärna med igen om det blir aktuellt.

Flying home

Hotell två nätter, 1000:-
En natt på Rest&Fly Arlanda på utresan samt en natt i Miami då vi landade där dagen innan Reflection kastade loss. Här var som vanligt Hotels.com och Booking.com till stor hjälp och hotellet vi hittade i Miami låg på SoBe, två kvarter från stranden. Bra läge och överkomligt pris och så fick vi lite exotiska palm-vibbar på köpet.

Vaccination, 1200:-
Bör göras men det här känns också mer som en engångsgrej, de sprutor vi tog täcker upp det mesta såvida vi inte ska till djupaste Afrika eller Borneos regnskog. Därmed en utgift som kan slås ut på de trettio år som vaccinen är verksamma.

Träningskort på båten, 700:-
En perfekt start på dagen med ett ordentligt träningspass varje sjödag. Fyra svettiga tillfällen bodysculpt med instruktör blev det och vi hittade det här när vi väl börjat bekanta oss med fartyget. Gymmet i sig var gratis och där fanns alla maskiner och vikter man kan tänkas behöva.

Dykning på St. Thomas, 700:-
Vi bokade den här aktiviteten hemma innan vi åkte och vi fick en heldag på turistbefriade Hull Bay, skjuts till och från båten inkluderat. Lägg på att vi även fick låna utrustning för att snorkla också så blev det här riktigt lyxigt och oerhört prisvärt. Tripadvisor-research när den är som allra bäst!

Jetski på Saint Martin, 350:-
Vi hann knappt sätta foten på strandpromenaden innan en inkastare var på oss. Vår plan var jetski och han fick oss tillslut in på några som hyrde ut. $50 för en halvtimme var fullt tillräckligt och det här behöver man inte boka innan egentligen, det finns en uppsjö av liknande uthyrare, mer eller mindre (o)trevliga.

Summa: 16250:-
Visst, det kostar femton lax och det rullar ju lite dineros redan innan man ens kommit iväg. Men. Man får också se till vad man får för pengarna. En tiodagars semester varav sju i Karibien med i princip allt inkluderat. Det tillkommer ju givetvis kostnader under resans gång. Måltider före och efter kryssningen samt i land på öarna, aktiviteter om man är sugen på det och inte bokat innan, taxiresorna från båten till Maho Beach på Saint Martin för hela $4 (T&R!) och lite andra mer eller mindre nödvändiga detaljer. På båten behöver man dock knappt ens tänka själv. Allt (typ) är serverat, klart och betalt. Luta dig tillbaka och njut.

Om man jagar lite till
Går det att komma ännu billigare undan? Självklart. Allt hänger på hur flexibel man är både vad gäller resans form och när man kan genomföra den. Ta vår egen kryssning och avgången från Miami den 13 december som exempel. I skrivande stund går den att få med insideshytt för 2600:-. Flyg tur och retur från Arlanda till Miami går att få för 3900 (via Zürich och en natts stopp på utresan och via Frankfurt (med A380!) på hemresan). Lägg på en natt i Miami för en tusenlapp (eftersom man landar dagen innan avgång) så har man tillslut kommit riktigt billigt undan – 7500:- för ett i princip komplett kryssningspaket, inklusive nästan allt! Det här får faktiskt vilken annan direktcharter till Kanarieholmarna som helst att blekna i jämförelse.

Det finns massor av rederier, paket, erbjudanden, reslängder och rutter att välja på och vill man ha ett färdigt paket så rekommenderar jag de vanliga resebyråerna, det vill säga Resia, TicketVing och dylikt. Roligast får man dock om man kör enligt devisen “själv är bäste dräng” – att boka allt separat och på egen hand. Drydianska forskningsrapporter visar nämligen att 23,6% av nöjet ligger i själva researchandet och bokandet innan man ens har bestämt sig.

Hur var det då med blåhåriga brittiska pensionärer? Jag såg inte en enda. Den tiden är förbi. Helt.

Trevlig resa!

Solnedgång i Karibien

10 KOMMENTARER

 1. Vilken bra översikt! En fördel dock om man bokar paket och flyget skulle vara försenat och man missar övernattningar och t om kryssning så får du pengar tillbaka för de du inte kan utnyttja i och med paketreselagen. Sen är det väldigt kul att leta själv… : )

 2. Grymt inlägg!
  Och stämmer mycket väl för oss också. Med allt vi har i budget (är ju också då en familj om 4) så säger jag ca 20% dyrare än 2v all inclusive på Kanarieöarna. Och då är det en vecka roadtrip i Florida innan vi går på båten. Värt!

  • Jag tror inte att folk tänker på det riktigt. Okej, det är lite längre flygresor och tidsdiff mot att åka till Kanarieöarna men så får man också en upplevelse som (i mina ögon) vida överstiger chartern.

 3. Kul läsning och bra översikt! Tackar 🙂 Håller fullständigt med om att myterna & fördomarna kring kryssningar håller på att försvinna. Det bästa som händer är att nöjda (till 99%) gäster kommer hem, och berättar för vänner och familj: de blir ganska enkelt fantastiska ambassadörer för detta sättet att semestra 🙂
  Fick du förresten med dricksen (serviceavgiften) i din uträkning ovan? Några rederier bakar den in i kryssningspriset som du betalat hemma ifrån i samband med bokningen, medan det för andra rederier tillkommer (då dras summan direkt från passagerarens ombordkreditkort). Summan varier lite mellan rederi till rederi, men kan för vuxna ligga på US $ 10-12 /vuxen/dygn i Karibien, och en € 8,50/vuxen/dygn i Europa.

  PS 1: Trodde det var amerikanska tanterna som (engång var) blåhåriga – och ej de brittiska 😉

  PS 2: I Karibien är det som billigast att kryssa under hösten (vissa är dock skeptiska p gr a vindar & vågor/stormar/orkaner); konkurrensen är stenhård och priserna står underständig press. Veckorna innan julkryssningarna är oslagbara i pris (vet av egen erfarenhet efter egna kryssningar). Har dessutom kollegor som kryssade i nov/dec -14 från Miami; de hittade flygbiljetter för SEK 3.500:-/pers. Tur och retur! 🙂
  Bon voyage !!

 4. Hej Dag! Tack för din kommentar!

  Bra poängterat om dricksen, det glömde jag helt bort här och det har nog att göra med att den ingick och inte var något som vi tänkte på när vi kryssade runt. Väldigt smidigt faktiskt men sedan kan man ju då undra hur mycket av den som faktiskt går till de som jobbar. En dricks på plats är ju mer konkret och går rakt ner i “rätt fickor” så att säga.

  PS2: Ja, vi stack iväg i januari och som vi bokade i slutet av oktober, både flyg och kryssning. Det som vi inte kollade då var ju budetalternativen hos exempelvis Norwegian till Fort Lauderdale från Sverige, jag vet att några som vi träffade på vår kryssning hade kört just det alternativet och kommit undan med riktigt bra priser. Jag har också egen erfarenhet av just Norwegians låga priser, LA för 3500 T&R exempelvis som jag gjorde i maj förra året. Så, har en inget emot lite flygtransfer till Miami så är ju det ett klockrent alternativ. Det verkar ju också som att Dreamlinern rullar bättre nu än för ett år sedan.

  Skulle jag rest idag hade jag dock kollat Lufthansa. Från Stockholm flyger man till Frankfurt varifrån man åker vidare till Miami – med A380. Lätt värt den extra kostnaden om det planet inte är avbockat på “Att flyga med”-listan. 😉

SKICKA KOMMENTAR

Lämna en kommentar!
Skriv ditt namn här