Backuptips – tappa aldrig semesterbilderna

Jag pratade lite om backuplösningar igår och hur skrämmande dålig koll folk rent generellt verkar ha på det här med säkerhetskopiering och säkerhet rent generellt. Det tas för få kopior på sådant vi borde bry oss om men någonstans så förlitar man sig så blint på att mobilerna håller idag att man sonika struntar i det. ”Det är för jobbigt och för dyrt!” brukar det låta, när det i själva verket är tvärtom. Det är ju både enkelt och billigt. Och vad är egentligen ett fotoalbum värt? Går det ens att prissätta? Nej, nix och nope. Jag tror folk behöver lite backuptips!

Det får väl bli ändring på det nu. Jag tänkte därför tipsa om tre bra och en mindre bra lösning om man vill säkra upp innehållet på det man borde hålla mer kärt. Från mig till er, med kärlek och omtanke! Varsågoda!

Molnet

Idag finns det en uppsjö av olika molntjänster och bland jättarna märks Google, Apple, Dropbox och Microsoft för att nämna några. Det kan skilja en del mellan dem så som lagringsutrymme, priser för extralagring och vad man kan skicka upp i tjänsten men på det hela taget fungerar allihop bra för överföring av exempelvis bilder och filmer både från mobil och dator. 

Det absolut smidigaste är att de är gjorda för mobilerna och det krävs oftast bara en liten inställning i en app för att backupen ska rulla automatiskt. Flera av tjänsterna har dessutom helhetslösningar där även kontakter, mail, kalender och anteckningar synkas plus den extra säkerheten i och med tvåstegssverifiering.

Viss mängd data ingår gratis men det räcker sällan särskilt långt om man exempelvis fotar mycket med sin telefon. Fördelen är att det överlag är billigt att köpa till extrautrymme plus att man slipper underhålla egen hårdvara hemma i garderoben.

Rekommenderas som backuplösning? Yes! 

Cloud-lösning

USB-sticka

Stickorna har blivit lite var persons egendom och har man inte köpt en själv så har de säkert landat hos dig som giveaway på eventet du knappt kommer ihåg. Tyvärr med alldeles för få gigabyte till rimligt pris för att vara en vettig utmanare till andra lösningar.

USB-stickor har ju fördelen att de är små och enkla att bära med sig var man än är men lika mycket har de förmågan att spårlöst försvinna i djupa väskor och i fickor på jackan man inte visste fanns. Alternativt bli kvar på caféet. Eller tåget.

Rekommenderas som backuplösning? Nix, verkligen verkligen inte någon gång. Alls.

Extern USB-disk

Lagring är billigt och det börjar märkas på små kreditkortsstora USB-diskar också. Jag kör själv en Western Digital MyPassport som backup på backupen sedan några år och förutom att den är otroligt liten och smidig så drivs den enbart via USB-porten, ingen annan strömförsörjning krävs.

Har man en router med USB-ingångar så går det fint att plugga in en sådan disk där och få som nätverksdisk (beroende på om routern har stöd för det) och ska man sedan iväg någonstans så rycker man bara ur den och lägger den i väskan. Perfekt sätt att alltid ha sin data med sig och inte lika försvinnande liten som en sticka, därför kvalar extern disk in på listan över mina backuptips.

Uppdatering 2018: USB-diskarna finns i SSD-format nu också. Lite dyrare men ännu mindre!

Rekommenderas som backuplösning? Ja, det fungerar.

Backup-torsdag

Nätverkshårddisk (NAS)

Det går att bli lite mer hardcore och då köper en sig ett stycke NAS, en nätverksdisk, som man pluggar in i routern och som sedan blir nåbar i hela det lokala nätverket. De finns i en mängd olika utföranden med allt från en disk upp till ett dussin med RAID-lösningar och så vidare. Om man nu har det behovet. Vilket kanske inte är troligt om man fram tills nu inte har kört en enda backuplösning alls.

Det här kalaset går loss på betydligt mer än ovan nämnda exempel, bara själva NAS-skalet börjar på runt 1500 för de enklaste modellerna och då är hårddiskarna inte ens medräknade. Fördelarna är många. Mycket utrymme till lågt pris per gigabyte, fullfjädrad mediaserver som kan köras mot TV:n eller smartphones, ren och skär lagringsyta i olika tappningar, en egen molntjänst, fjärråtkomst och så vidare.

Nackdelar då? Ännu en pryl som drar ström och de sällan så snygga och tysta att man vill ha dem framme. Prislappen kan tyvärr säkert avskräcka också.

Rekommenderas som backuplösning? Absolut, det bästa alternativet för hemmabruk sett till investerad krona per gig och om man har mycket data att flytta.

Synology

Summan av mina backuptips

Det här var mina backuptips. Det finns så många goda anledningar till att börja säkra upp det man har på sin dator eller i sin mobil idag att det borde vara mer regel än undantag att faktiskt göra det. Inga undanflykter. Gör det bara. Du kommer att tacka dig för det beslutet den dagen du står där på muggen och stirrar ner i toaletten, där telefonen ligger. Nedsläckt. För evigt. Och du vet att det bara är ett skal som ligger där, eftersom dina bilder ligger i tryggt förvar på en helt annan plats.

Sista bilden: produktbild från Synology.

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

6 KOMMENTARER

  1. Shit. Får dåligt samvete när jag läser. Jag har snart fullt i min back up. Vet inte vad jag ska göra. Orka radera. Köpa nytt. JO… Tala om för mig, vilken ska jag ta till min Mac?!

  2. …fast att radera material kommer man ganska långt med. Jag har skjutit på inköp av nya diskar just därför. Problemet är ju bara att det tar sån förbaskad tid att göra det så ja, det är enklare att köpa nytt. Vad kör du för backup idag då? Någon NAS eller en vanlig USB-disk av något slag?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.