iPhone 6 Plus – första upplevelserna

I fredags blev jag så med en ny iPhone 6. Det tog några ”om” och ett par ”men” innan jag fingrade klart på Beställa-knappen, efter att jag ”råkat” sälja min 5S ungefär ett år tidigare än beräknat. Modell? En rymdgrå 6 Plus. Efter knappt två dygns användning kan jag konstatera bland annat följande.

Positivt?

 • Batteritiden. Jag tog den fulladdad på lördag förmiddag strax innan 11. När klockan igår kväll (söndag alltså) klämtade 21 så slocknade telefonen från sin sista procents laddning. Jag har under den här tiden använt den normalt, möjligtvis att jag inte streamat någon musik. Fortfarande riktigt bra tid jämfört med alla andra smarta telefoner jag någonsin använt.
 • Kameran och dess 240fps-läge som en kan filma i. Oh lord!
 • Skärmen. Ja, den är stor och den är riktigt go att både läsa på och använda som mediaspelare.
 • Landskapsläget, framförallt på hemskärmen men även i vissa appar, är ett efterlängtat tillskott. Härligt!

Negativt?

 • Den-passar-knappt-i-fickan-stor. Så är det. Jeansfickan fungerar med knapp marginal, jackans innerficka gick på en hårsmån och med det tunnaste fodralet.
 • Den känns så skör att jag som första grej fick köpa ett case till den. Det blev ett av Apples egna i läder. Jag är inget större fan av att behöva gömma den snygga designen på iPhonen så här men jag vill vara rädd om den och då var det här det enda vettiga alternativet. Trist.
 • Bye bye, enhandsfattning. Det visste jag på förhand och när jag håller i min gamla 5S (eller rent av 4S:en) kan jag sakna det.
 • iOS är inte gjord för stora skärmar, i synnerhet inte hemskärmen. Det mesta känns uppskalat och långt ifrån alla appar är anpassade för formatet, där framförallt landskapsläge saknas obegripligt ofta. Dessutom tycker jag fortfarande att det är irriterande synd att man inte kan modifiera hemskärmens yta mer efter tycke och smak.

Ytterligare noteringar?

 • Jag vågade gå hemifrån för flera timmars bortavaro med bara 17% laddning, helt inställd på att den inte skulle orka med hela eftermiddagen. Men tro på fasen – den hade fortfarande 3% kvar när jag entrade lägenheten sex timmar senare. Okej, då levde jag inte livet fullt ut heller men ett femtiotal utomhusbilderbilder i nollgradig temp och ett par-tre telefonsamtal blev det.

På önskelistan?

 • Mer landskapsläge åt folket! Kom igen nu, apputvecklare. Ge mig!
 • Mer anpassningsbar hemskärm. Well, det blir ju inget av det förrän tidigast nästa höst och iOS9 men man kan väl få önska?
 • Till mig själv – att jag börjar konsumera mer rörlig media (läs: Netflix) när jag nu har en skärm duglig nog att göra det.

Så. På sikt. Jag tänker mig en kompromiss mellan telefon och surfplatta och där skärmyta för surf, batteritid samt optisk bildstabilisering i kameran är det som lockar allra mest. På köpet får jag ju då också en större och tyngre pjäs som med en millimeters marginal ryms i jackans innerficka och där enhandsgreppet nu är ett minne blott.

Återstår att se hur jag ser på saken om ett halvår då jag har ett par-tre resor, lite skidåkningsaktiviteter och helt vanligt vardagsliv på användningslistan. Det får bli en djupare recension då.

iPhone 6 Plus

Läs mer om iPhone 6 kontra 6 Plus:
– iPhone 6 vs iPhone 6 Plus: tre veckor senare hos Array.se
Störst är inte alltid bäst hos Array.se
Macradion: iPhone 6 och Apple Watch

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

3 KOMMENTARER

  • Den ligger bättre och bättre i handen faktiskt. Inte så att den har växt (handen alltså) utan mer att jag hittar lösningar. Men om jag ska fortsätta sträcka på fingrarna som jag gör nu så kommer de att bli längre automatiskt. 😉

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.