Kärlek är fler karttjänster åt folket

Sveriges länskarta

Kartor. Alla älskar vi kartor. Stora. Små. Runda. Platta. I papper. På skärm. Analogt. Digitalt. Själv är jag ett stort fan av Google Maps och Earth likväl som Apples 3D-kartor men lika barnsligt förtjust blir jag av att snurra på min ärvda jordglob från 1972 eller att slå i kartboken på en långväga roadtrip. Det som många kartor saknar idag är topografi. Att befinna sig till fjälls och försöka lokalisera sig med nämnda kartappar i mobilen är som att titta in i ett planlöst grönt eller grått täcke. Det är inget man blir direkt klok av.

Bland gratisapparna är det Eniro som har en ganska väldetaljerad topografi i sin tjänst men häromdagen snubblade jag över Länsstyrelsernas mobilanpassade karttjänst (ingen app alltså, utan man kör den direkt i webbläsaren), Sveriges länskarta, med en topografisk detaljrikedom som faktiskt piskar Eniro på fingrarna. Jag släppte allt annat och kastade mig över allt från Baljåsen till Kebnekaise, Östersund och Stockholm. Det som dock ofta drar ner helhetskänslan i en webbapp kontra en app-app är att app-appen känns en aning snabbare, men den här känns ändå tillräckligt snabb för att vara användarvänlig. Dessutom, där Eniros syfte helt och hållet är kommersiellt med företagsannonsering så är Länsstyrelsens webbapp helt befriad från det här. Det är mer åt det samhällsnyttiga formatet. Som sig bör.

Här ser vi en jämförelse mellan Eniros app (till vänster) och Sveriges länskarta (till höger). För att visa skillnaderna har jag faktiskt zoomat in Kebnekaise-massivet lite mer på Eniros karta, det är inte till dess fördel.

Eniro vs LänsstyrelsenPå desktopversionen, det vill säga i en ”vanlig” webbläsare, fungerar Länskartan också utmärkt. Det som jag gillar mest är att leder, terrängspår, fornminnen och mer lokala platser är utmärkta. När en landar över en stad känns det däremot lite fattigt med zoomnivån, där hade jag gärna önskat ett eller ett par steg till närmare hustaken. Det går även att visa och dölja lager (både i mobilen och på desktop) för exempelvis Länsstyrelsens kontor, fornlämningar, riksintressen med mera.

Det här är må hända ingen sprillans ny karttjänst men det var en skön upptäckt vid helgens läsning i senaste numret av Turist. Jag blir glad. Kärlek är när det ges fler kartor åt folket.

Östersund

Östersund

Kartor: skärmdumpar från Eniro.se, Sveriges länskarta
iPhone 6 Plus mockup: beDesignful

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.