Tvåstegsverifiering och applösenord

Allt fler tjänster på webben kommer med tvåstegsverifiering för inloggningsproceduren. Det innebär att det utöver ett vanligt lösenord tillkommer en annan systemgenererad kod, vanligtvis via SMS eller via en kodskapare i en app man startar på sin telefon. Exempel på tjänster är Google, Apple-id, Facebook, Twitter och Dropbox för att nämna några. Ett extra jobbigt steg tycker vissa men en extra säkerhet till ett redan bra lösenord tycker andra. I Googles lösning så kan man få ett SMS med en verifieringskod utskickad när man loggar in men på alla inloggningsplatser fungerar inte det här riktigt, till exempel när man lägger in ett Google-ett konto på en iOS-enhet, när en byter telefon (som jag gjorde häromdagen) eller loggar in på Youtube-appen på en AppleTV.

Google har givetvis en lösning på det här genom att man får skapa appspecifika lösenord. Det betyder att mailappen på iPhonen får ett annat lösenord än ditt vanliga som du loggar in i webbläsaren med, Youtube-appen på AppleTV:n får ytterligare ett eget lösenord och så vidare.

Hur löser du då det här på ditt Google-konto? Jo, så här.

  1. Först aktiverar du tvåstegsverifiering genom att gå till den här sidan och följa instruktionerna. Det kanske rentav är läge att byta lösenord när du ändå håller på?
  2. Nästa steg är att skapa själva applösenordet genom att gå till den här sidan och följa instruktionerna.
  3. Skapa de applösenord som du behöver och logga in med koderna i respektive app. Lösenorden går att återkalla vid senare tillfälle om appen skulle sluta att användas.

Nu har du, om du inte redan hade det innan, en bra och säker lösning och allt som allt bör det inte ha tagit mer än 20 minuter. Det är ganska lite tid jämfört med om kontouppgifter skulle komma på villovägar. Kom också ihåg att det kanske är applösenordet som iOS frågar efter och inte ditt vanliga lösenord, framförallt om det är ett systemgenererat felmeddelande som bilden nedan.

Verifiering

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.