Bloggspecial: Skidsäsongen är här – i Sverige och i Alperna

Eftersom jag själv är på resande fot just idag så passar jag på att låta någon annan hoppa in och ta över spakarna här på dryden.se en sväng. Även det om resa. Så klart och precis som förra gången det gästbloggades. Den här gången är det Lisa och hon driver bloggen Livet från den ljusa sidan. Där skriver hon om resor (långa såväl som korta, budget som lyx, med och utan barn) och att leva det aktiva livet med guldkant på tillvaron.

Så, från mitt Manchester till hennes dito, fast den krispiga varianten i Alpernas underbara landskap.

 

Skidsäsongen är här – i Sverige och i Alperna

Hur skidsugen är man inte, när vi kommit en bra bit in i januari och knappt ens de nordligaste delarna av Sverige fått lyxen av ett vitt landskap?

Jag smygstartade i ett halvöppet Lindvallen vid lucia, fick några åk i Romme alpin vid julhelgen och en heldag i Kungsberget strax efter nyår – men riktig kvalitetsskidåkning har låtit vänta på sig. Och, även om jag har en helg i Sälen framför mig snart så tänker jag snarare längtansfullt på den resa som kommer i början av februari. För hur vackra och härliga våra svenska fjälll än är så går inget upp emot varken åkningen eller vidderna i alperna. Utsikten får en att tappa andan och åkningen är njutning från känslan av nyslipade kanter som skär genom krispig manchester upp till en hjärna som fylls av adrenalin.

Alperna är fint alltså.

Skidor och livsstil i Alperna

Efter att spenderat i stort sett all tid på skidor som barn i de svenska dalafjällen så är det först på senare år Alperna blivit en skiddestination för mig. Numera är det nästan ett årligt inslag, och anledningen till det är att jag insett att man kommer långt med bara några semesterdagar, för till många destinationer i Alperna kan man lätt åka över en långhelg men ändå få ut kvalitet och inte spendera för mycket tid på själva resan. Flyg till någon av hubbarna i central-Europa som Milano, Innsbruck, München, Genève eller liknande finns ofta till riktigt bra priser, och därifrån tar man sig vidare med hyrbil för ett par timmars färd ner till vald skidort. Till vissa ställen finns till och med direkttåg.

Är man ute i tid och hittar de bästa avgångarna på flyg och billigare hotell landar inte summan högre än att åka till Åre eller annan valfri svensk (svindyr) skidort.

Vilket land ska man välja då?

Jag säger Italien för den som vill ha fina, carvingvänliga och välpreparerade pister i kombination med grymt god mat och dito vin. Många system är snäppet mindre och byar mysiga och charmiga.

Österrike är destinationen där man verkligen kan få variation i åkningen. Fina pister, bra offpist och höga glaciärer. Maten är inte av samma klass som i Italien, men här kan man istället njuta riktigt god öl på after-skin och tyrolkulturen är riktigt charmig.

I Frankrike är bergen höga och med det når man några av alpernas största system och längsta pister, samtidigt som grym offpiståkning ofta är lätttillgänglig. Fransk mat levererar också, även om just den i alperna är av ett lite annat snitt än den man kanske först tänker på när man tänker fransk matkultur.

Skidor och livsstil i Alperna

Exemplen ovan är, förstås, otroligt kortfattade och inget att ta ett beslut om resmål på. I mitt blogginlägg Reseinspo: De österrikiska, franska och italienska alperna berättar jag lite utförligare om de ställen jag varit på. Februariresan jag längtar efter går till österrikiska Alperna och det något mindre kända Obergurgl/Hochgurgl. Det lär bli både liverapporter och sammanfattningar i bloggen framöver!

Så, summa summarum så är mitt råd – fånga skiddagen!

Skidor och livsstil i Alperna

Några extra tips på vägen:

Alperna gör sig bäst med vuxna, eller barn som är tillräckligt gamla för att orka heldagar i backen både fysiskt och mentalt.
  • Boende kan vara svårt att hitta för kortveckor, många ställen hyr helst ut lördag – lördag. Sök intensivt och gå utanför de traditionella hotellbokningssajterna.
  • Om du hyr bil så inspektera den otroligt noggrant och anlita en känd firma för att minimera risken för försök till bedrägerier på olika sätt (vi har råkat ut för det flera gånger…).
  • Vill man ha allt serverat och inte sy ihop sin egen resa så finns många bra arrangörer. Langley är bra på alla sätt och vis, och inte minst socialt med sina kvällar när man äter med konceptet ”familjemiddag”.
  • Träna benen innan resan – börja senast idag! Utfall och knäböj, explosivt blandat med långsamma. Det är roligare att åka om inte benen tar slut.
  • Kom ihåg solbrillorna och solskyddskrämen!

Text & bilder tillhör Lisa / Livet från den ljusa sidan.

Föregående inläggManchester baby, Manchester!
Nästa inläggSkrytbygget i mobilen
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.