Det är faktiskt något att skämmas för

I Offsides podavsnitt 52, “Cigaretts & alcohol” (det är alltså en fotbolls-pod), så togs det upp en ganska intressant teori om hur vi värderar kunskaper och allmänna intressen. Vad man pratar om i alldagliga diskussioner. Om saker och ting. Vad som anses mer okej än annat.

Sportkunskaper står ganska lågt i kurs. Fotboll i synnerhet. Ett bra avsnitt, lyssna om ni inte gjort det. Det var dessutom ganska roligt för i podden tog de upp På Spåret som exempel. Och mycket riktigt, i kvällens resmål Liverpool kom det självklart ett par fotbollsfrågor. Vad händer? Jesper Rönndahl yppar ganska stolt meningen…

Äh jag har ingen aning. Jag kan ingen fotboll överhuvudtaget.

…varpå de gissar att Celtic kommer från Liverpool och att YNWA spelas i Manchester (kära nån om det vore sant). Ponera scenariot att någon tagit in växter i studion där man ska gissa dess namn. Eller att man ska gissa var de olika delarna på en ko sitter. Eller… ja, och så vidare. Då ges det i alla fall ett försök till svar, man klurar sådär lite extra att ådrorna i huvudet börjar synas och pannan veckas i djupa spår.

Och aldrig någonsin skulle man erkänna sina brister i ämnet biologi, naturvetenskap eller samhällskunskap. Men sport? Den flamsar man bort som ett icke-ämne. Det blir närmast genant och ett smärre hån mot de som har det som yrke och som dessutom gör det väldigt bra. Niva, Frändén, Bank, Kalle Karlsson, Offside-redaktionen och alla andra kvinnor och män som har det som levebröd och som lägger sina yrkesliv och mer därtill på det.

Jag kan berätta en sak för dig Jesper. Ditt ointresse är inget att vare sig skryta om eller vara stolt över på bästa sändningstid inför miljonpublik. Tvärtom.

Offside och På Spåret

Bilden är ett montage. Bakgrunden är från kvällens På Spåret på SVT (S25E10).

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.