Ska vi lova varandra?

Kära vänner. Kära bloggläsare. Kära sociala-medier-knarkare. Har ni hört talas om “källkritik”?

Nej. Jag misstänkte det, för det är lite så det verkar. Facebook har blivit ett nav vad gäller delning av sidor, artiklar och länkar med mer eller mindre tvivelaktigt innehåll. Och ingen orkar läsa på om bakgrund och ta till sig fakta. För står det på Internet så är det ju sant?

Det är lite dit jag vill komma. Jag vill att vi ska bli mer källkritiska. Jag vill att vi ska läsa artiklar med ett vaksamt öga och jag vill att vi ska tänka en gång extra innan vi sprider våra länkar, kryddade med våra åsikter, i vårt vän-flöde i sociala medier. En enkel start att börja med är att följa Viralgranskarna, som sedan mars i fjol med ganska enkla medel klätt av både tio, tjugo och fyrtio klick- och delningsmonster.

Jag menar. Skägg ska inte förbjudas, Instagram ska inte återställa våra konton och Löfvén, hur medelmåttig han än må vara, tänker inte beskatta våra aktiviteter i sänghalmen.

Mitt tips är såldes – börja här: därför bör du bli en bättre viralgranskare. Det är lektion nummer ett. Sedan kan vi ta lektion nummer två en annan dag.

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, för mig är det kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser och jag hoppas att ni hittar det ni letar efter.

Mer på samma ämne

4 KOMMENTARER

  1. Bra tips. Kikade redan lite. Fast det var inget jag direkt hade hakat på där. Men har varit med om t e x Ryska/ubåtsgrejer som varit gamla som blossar upp om och om igen där jag upptäckt när jag kommenterat som om det var nytt att det var en artikel som var sex månader gammal. Så ibland handlar det inte bara om att det är falskt utan även om att det är gammalt.

  2. Ja, det händer också titt som tätt och är minst lika enerverande och likadant där – folk delar utan att titta på datumet. Tidningarna gör det också ganska bra själva. Det var inte särskilt längesedan jag på Expressens förstasida hittade en artikel från 2010. Jag menar… va?

  3. Väldigt konstigt. Funderar på en sak. Jag fick aldrig denna kommentar fast att jag är inloggad på mitt wordpress konto. Detta händer mig rätt ofta när jag kommenterar på bloggar, även wordpress egna, dock inte de som inte har eget webhotell. Har du någon aning om varför det händer?

  4. Inte den blekaste. Jag kör ju eget webbhotell och egen installation av WP. Brukar inte reflektera mer än “Just det ja, där kommenterade jag ju också!” när jag får mail om att någon har svarat. Inget i WP:s eget supportforum om det?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.