Jag skrev i höstas några inlägg kring olika backuplösningar för hemmabruk plus att jag testade en portabel disk från WD (och den tredje och sista delen där är på gång, så här sent om sider). Jag fick både kommentarer i inlägget och blev omnämnd på andra bloggar som tackade för tipset. Så sent som häromdagen visade det sig att Stina på Tillvaron köpt just en WD MyPassport Ultra. Hon efterfrågade också organiseringstips kring det här med bilder och då kände jag att det var läge att presentera hur jag hanterar mitt bildarkiv i Lightroom CC, som jag tycker fungerar väldigt bra.

Till min hjälp kör jag sedan flera år Lightroom CC, som följer med i Adobes Fotopaket. Jag skrev om det i höstas och har man inte signat upp sig på det så är det fortfarande en väldigt bra idé för en väldigt billig månadskostnad. Dryga hundralappen, värt det alla dagar.

Mappstrukturen på nätverkshårddisken

Jag har valt en mappstruktur som helt och hållet bygger på datum – år, månad och dag. Inga extra namn i mapparna (mer än i väldigt få undantag) och jag behåller alltid orginalnamn på filerna. Anledningen är att jag vill ha en ren struktur och behålla originalen som de är. Mapp- och filnamn använder jag inte heller för sökbarheten men mer om det lite längre ner. Här har jag en logisk struktur som för mig fungerar väldigt bra.

Mappstruktur i Finder

Strukturen i Lightroom CC

Mappstrukturen har jag sedan även tagit in i Lightroom CC, där biblioteket bygger på exakt samma princip. Lightroom läser bilderna direkt från sin plats på hårddisken så det korskopieras ingenting någonstans. Bilderna ligger alltid kvar på samma ställe.

Mappstruktur i Lightroom CC

Taggning och sökbarhet

Jag kan tänka mig att många döper sina mappar efter fototillfället eller platsen där de blev till. För mig fungerar inte det då jag känner att det blir rörigt och jag använder dessutom sällan Finder/Utforskaren för att hitta bilder. All sökning gör jag i Lightroom och det är väldigt enkelt eftersom det i bilderna sparas metadata (Exif) i samma sekund som jag trycker av bilden. Datum, klockslag, bländarvärde, exponering, vilken kamera, vilket objektiv samt geodata (om kameran har stöd för det) är sådant som automatiskt skrivs till filen medan nyckelord är sådant en får lägga till själv i efterhand. De få minuter det tar att tagga bilderna med just nyckelord kan spara mig massor av tid den dag jag faktiskt letar efter dem.

I bilden nedan har jag i mitt arkiv sökt efter “timelapse” i “Alla sökbara fält” och träffarna som visas är de bilder som har “timelapse” som nyckelord.

Sökbarhet i Lightroom

I bilden nedan har jag valt att filtrera på metadata. Här listas exempelvis kamerahus och vilka objektiv som finns använda på de bilderna som återfinns i mappen. Jag kan alltså sortera ut en specifik glugg jag använt, här 70-200mm, varpå berörda bilder visas.

Sökbarhet i Lightroom

Om kameran har stöd för geodata, vilket allt fler kameror har idag (och i princip alla smartphones), så går det även att hitta bilder via kartvyn. Markerar jag min iPhone-dedikerade mapp i Lightroom och trycker på Karta, så visas bilderna på den plats där de är tagna. Fantastiskt bra om man inte riktigt kommer ihåg när man tagit bilden men däremot var. Kartälskaren i mig gör små volter inombords vid blotta tanken och nästa systemkamera ska definitivt ha inbyggd GPS.

Geodata i Lightroom

Utöver detta går det att flagga och avvisa bilder med ett enkelt knapptryck, vilket underlättar sortering och gallring. Det går också att klassa bilder med betyg (stjärnor) och även färgmarkera dem. Personligen använder jag mest flaggorna för att markera ut de bilder jag jobbat eller vill jobba vidare med eller de bilder som jag vill kasta. Jag kan då välja att visa exempelvis alla avvisade bilder och enbart dessa. Då är det sedan enkelt att markera alla och radera dem för gott och jag slipper markera bild för bild. Otroligt smidigt.

Lightroom CC bjuder på så mycket mer men det här är kort hur jag jobbar med struktur, sortering och sökbarhet i mitt bildarkiv. Nyckelordet är nyckelord. Det tar några minuter extra vid varje import men det är verkligen värt det i slutändan.

Hur sorterar ni era bilder?

12 KOMMENTARER

 1. Instämmer i ångest eller som underbaraclara skrev idag avundsfriskheten…
  Sorterar i mappar med datum och namn men har inget taggningssystem och lightroom står på listan över saker jag vill/borde skaffa, och nu än mer

 2. Katarina. Det finns två sätt som jag själv använder för att “beskriva” att en bild kan kastas. Antingen så raderar jag den direkt i Lightroom. Då försvinner den både från Lightroom-biblioteket och även från hårddisken. Det andra sättet innebär att jag flaggar den som “avvisad”. Då finns den kvar i Lightroom och på disken men jag kan enkelt filtrera bort den om jag inte vill se den.

 3. Måste erkänna att jag verkligen försöker lära mig Lightroom, men har nog aldrig varit med om ett mer omständligt program. Nu har jag jobbat i bridge/photoshop och har full koll på alla mina taggade bilder ioch foldrar bridge som det lätt går att söka efter. Och sedan camera Raw säger bara vooow jämfört med att bläddra runt i lightrooms raw. Och det sista att spara som, vad hände där nu måste man efter man redigerat alla de bilder man vill ha gå in på dessa och markera dem man vill exportera till rätt format. 🙂

  Men jag fortsätter leta efter ljusglimtar i detta program ett tag till.

 4. Hej Mr T! Kul att du hittade hit och kommenterade! 🙂

  Nu använder jag inte Bridge mer än några få timmar per månad på jobbet men jag blir inte riktigt vän med det heller, så vi känner väl ungefär samma agg/kärlek åt varsitt håll där, Jag tycker att jag har bättre arkivkoll i Lightroom och både enklare och snabbare kan hantera RAW-filerna där. Men särskilt snabbt kan jag väl inte påstå att det är, framförallt inte när bildfilerna ligger på en nätverksdisk vilket förmodligen segar ner det med några sekunder jämfört med om det legat lokalt på min SSD-disk (men det gör det inte, av utrymmesskäl). Sedan gillar jag också massredigeringen, vilket mest märks vid timelapse-sessioner. Redigera en bild och sedan kan jag applicera exakt dessa inställningar för resterande 1200 bilder. Klart på några sekunder.

  Det där med att exportera material tycker jag är supersmidigt. Antingen flaggar jag bilderna och filtrerar ut de med flaggor, en snabb CTRL+A och sen Exportera. Alternativt lägger jag dem i en egen samling och blåser ut hela samlingen till rätt format. Exporten i sig tar ju lite tid beroende på hur mycket material det är. Allt från några få sekunder till flera timmar (om det är en timelapse-session som ska ut).

  Sist ut – vanan och arbetsätt. För vissa passar LR bäst, för andra är det Bridge som gäller. Och en ska absolut köra det som en tycker är smidigast! 🙂

 5. HÖGT uppskattat inlägg! Tänker att jag ska göra rätt från början nu när jag kör igång med Lightroom.
  Men det väcks några frågor såklart – krävs det att allt ligger på hårddisken såsom man vill ha det i lightroom? Eller kan man skapa en ny ordning i Lightroom när man importerar allt (snällasnälla)?

  Och så en sak till – när det är fullt på din dator – hur funkar det då med att flytta över till hårddiskar? Måste man göra nåt i Lightroom då?

 6. Tack! 🙂 Jag ska tyvärr låta vara osagt hur vida det går att strukturera om det i LR, jag har inte vågat peta allt för mycket i det för att inte strula till arkivet. Jag läser helt enkelt in mappstrukturen från min nätverkshårddisk. Enklast så då jag tycker att den fungerar.

  Import från LR kan göras på olika sätt dock, och det väljer du när du importerar. Jag kör “Lägg till från befintlig plats”.

  Fullt på hårddisken? Aldrig råkat ut för men att lägga över saker på andra hårddiskar borde inte vara något problem. Du kan ju mappa upp en extern disk i LR också och läsa bilder från den (dock inte testat själv).

 7. Jag skaffade Lightroom i dag och jag har stora förväntningar. Filhanteringen känns lite ovan men jag tror att jag snabbt kommer att vänja mig. Att lägga upp bilder till myportfolio.com var ju sjukt enkelt! Nu ska jag bara lägga upp en strategi för hur jag ska strukturera allt. Tack för inspirationen!

SKICKA KOMMENTAR

Lämna en kommentar!
Skriv ditt namn här