Fyra saker som irriterar mig

Få har nog missat att jag kör iPhone och iOS (och ett knippe andra Apple-produkter), något jag gjort sedan sex-sju år tillbaka. Det började med att jag hade en 3G som tjänstetelefon och sedan blev valet naturligt när jag köpte mig en iMac hösten 2008. Jag tycker i grund och botten att det levereras väldigt bra skit från Cupertino (slash Asien) men det finns saker som också är skit. Faktiskt. Och de har blivit aningens fler de senaste åren. Primärt iOS. Jag tänkte kort dra mina värsta energitjuvar här.

Airdrop
Sorgebarnet nummer ett som fungerar högst sporadiskt. Jag har efter upprepade försök att få det att fungera upptäckt ett samband. Om jag inifrån Bilder-appen, efter att ha valt bilderna att skicka, aktiverar Airdrop så kommer min mottagande rMBP aldrig att hittas. Aldrig. Det slår dessutom aldrig fel och jag kan låta den söka av i en kvart. Dessutom gör den skillnad på pryl och pryl. En iOS-enhet hittas lättare, en OSX-enhet hittas eventuellt ibland.
Lösning 1: stäng av Airdrop och stäng ner Bilder-appen helt (swipe uppåt i multitaskmenyn). Starta sedan Airdrop från Kontrollcenter när du står på hemskärmen följt av bildappen. Välj bild och troligtvis dyker mottagande enhet upp som Airdropmottagare.
Lösning 2: Dropbox. Fungerar alltid.

iOS och Airdrop

Tangentbordet kraschar
Med iOS8 införde Apple möjligheten att installera andra tangentbord än standardutförandet. En mycket välkommen funktion som generellt sett fungerar väldigt bra, framförallt då standardbordet ofta laggar (gjorde på min 5S och gör på min 6 Plus). Tyvärr så får ju dock SwiftKey, som jag kör, för sig att krascha emellanåt. Det dyker helt enkelt inte upp något tangentbord alls i appen jag kör, främst Meddelanden och Spotlight, utan jag får sonika starta om den.
Lösning: Kör standardtangentbordet och gråt.

Blåtand och wifi stängs inte av när Airdrop stängs av
Om jag drar igång Airdrop så sätts både wifi och blåtand igång automatiskt för att tjänsten ens ska kunna rulla. Stänger jag av Airdrop så stängs vare sig blåtand eller wifi av. Någonstans kan jag tycka att systemet borde känna igen vilka inställningar jag hade vid aktiverandet och på så sätt återställa dessa när Airdrop stängs av.
Lösning: stäng av tjänsterna var för sig manuellt via Kontrollcenter.

iOS och Kontrollcenter

Airplay mot AppleTV fungerar inte längre
Tjänsten har helt lagt av och jag har ingen aning om varför. Airplay-valet finns på telefonen och båda enheterna är självklart på samma wifi. När jag trycker på Play i Spotify så dröjer det ett par sekunder och sedan pausar den automatiskt. Tystnaden som uppstod är… tyst. Jag har i och för sig inte googlat det stenhårt men jag får å andra sidan inga felmeddelanden heller. Från en 5S med samma iOS-version fungerar det klanderfritt.
Lösning: använd inte tjänsten. Typ.

Summering
Med detta sagt kan jag bara konstatera att ju högre siffra som iOS har fått, 8 i skrivande stund, desto fler buggar och labila tillfällen bjuds man på som användare. Jag kan inte påstå att jag gillar det och lite som Slashat-gänget var inne på för ett par avsnitt sedan så har hysterin kring att släppa nya versioner av precis allt varje år förvisso gett oss just nya versioner men också betydligt fler buggar och labila system.

För min del kvittar det på ett tag nu. Jag vill ha tillbaka det där sköna, smidiga och fungerande iOS som jag en gång vande mig vid och blev kär i. Min iPhone 6 Plus, den hårdvarumässigt bästa smartphone jag ägt, förtjänar ett stabilt operativsystem. Ge mig. Nu.

Annars då? Har jag missat något? Vad irriterar er mest i det vardagliga användandet av era (i)prylar?

Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.