Jag ö-ndrar om jag varit där

Google Earth - öar

I höstas hade vi en diskussion på jobbet angående hurvida man har varit i ett land eller inte. Det mynnade ut i inlägget Har du verkligen varit där på riktigt?, som blev vida omomtalat lite här och där. Nu kommer så den efterlängtade uppföljaren. Del två. Ö-versionen.

Jag var inne på det redan då, med Sint Maarten och det finns ju en hel del andra fina exempel att ta till. Även jag själv hamnar lite i farozonen faktiskt, mer om det nedan. Så. Vad säger ni, vad väger in? Avstånd till huvudlandet? Kulturen? Valutan? Nationaldag? Etniciteten på invånarna? Det är dags att reda ut det här. Då kör vi!

Hawaii > USA
Avstånd cirka 370 mil (beroende på vilken av öarna). Jag har själv inte varit på någon av öarna där ute i Stilla Havet men samma valuta, samma språk och just det faktum att det känns väldigt amerikanskt gör att jag utan tvivel skulle säga att jag varit i USA om jag besökt någon av plupparna på världskartan.

Teneriffa > Spanien
Avstånd cirka 130 mil. Här är mitt dilemma. Jag drog på ospecad charter hit en vår för femton år sedan men har efter det aldrig vare sig åkt tillbaka eller satt foten på spanskt fastland. Jag har ändå Spanien i min checklista över länder jag varit i av samma skäl som ovan. Kultur, valuta, språk. Teneriffa är i mina ögon Spanien.

Korsika > Frankrike
Avstånd cirka 17 mil. I Medelhavet och bara några ynka mil från franska fastlandet. Här har jag inte heller varit men utifrån vad jag vet så pratas här franska, franska lagar följs och Euro är valutan. Inga konstigheter. Korsika är Frankrike.

Sint Maarten > Nederländerna
Avstånd cirka 690 mil. Väldigt långt från Nederländerna och mitt ute i den karibiska ö-världen ligger detta autonom. Man har inte samma valuta och firar inte samma nationaldag som ”fosterlandet”, lika lite som Amsterdams kultur präglar ön och dess befolkning. Däremot är nederländska ett av två officiella språk. Gränspuck? Gränspuck. Nästan ett nej.

Gotland > Sverige
Knappt 8 mil. Om en spagge säger att hen varit på Gotland och Sverige, köper du det då? Jag gör det. Vår kultur, vår valuta, nationaldag, nationalsång, språk (nåväl…) och så vidare. Gotland är Sverige. Sedan får man sjunga ”Förena Gotland med Poooolen!” hur mycket man vill.

Själland > Danmark
Noll kilometer. Listans kanske minst diskutabla ö? Själ…vklart är Själland Danmark. Allt annat vore som att förneka förintelsen, att vatten inte är blött och att grekerna har slutat röka.

Sicilien > Italien
Cirka 0,3 kilometer. Ett väldigt långt stenkast från fastlandet ligger maffiaön utslängd. Italien är det hur som helst och motsatsen bör inte ens tas upp vid söndagsmiddagen.

Sist ut.

Färöarna > Danmark
Cirka 98 mil. En dansktillhörande ö(-grupp) som dock lever under egen valuta och är självstyrande i många frågor. Danska går som ett av två officiella språk men man firar inte samma nationaldag och den dagen Danmark går över till Euro så kommer den färöiska valutan att kvarstå. Precis som den egna frimärksutgivningen. Kan det bli mindre Danmark för att fortfarande vara just delvis emellanåt danskt? Nja. Om jag åkt dit hade jag sagt att jag varit på Färöarna. Inte i Danmark.

Så. Jag tänker hålla där för idag. Ni då? Vilka öar har ni varit på och vilka länder har ni (inte) räknat dit?

Bild/omslagsbild: från Google Earth

Föregående inläggEtt kap att susa ner på
Nästa inläggNöt, nöta, nötcreme
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

7 KOMMENTARER

 1. Färöarna är en hel ögrupp. Har inte varit där men gjortandrapapier maché i skolan. 😀 De känns egna.
  I övrigt har jag bara varit på Åland av blandöar. Mina andra (Bornholm; Fyn, Själland m.fl. danska, Öland, Gotland, Sicilien, Kos…) känns väldigt nationella även om Gotland och Bornholm är exotiska.

 2. Har också några sådana där ö-ndrar på min lista :)…
  Bahamas tillhör Usa, men på vissa listor räknas det som eget terrotorium… I don´t know…
  Us Virgin Islands?? Som ovan…
  Zanzibar, tillhör idag Tanzania, men har inte alltid gjort det… Sååå…
  Om man har varit i Hong kong, så har man ju varit i Kina, eller???

  Kul inlägg 🙂

 3. Bara brittiskt, tack. Jag uppdaterade Färöarna med ”ö-grupp” som benämning. Hawaii också. Enda sättet att undanriva alla tvivel är ju att besöka fastlandet också. Fast där blir ju Danmark lite knas, när huvudstaden _inte_ ligger på fastlandet.

 4. Discovering… är Hong Kong verkligen Kina? Det går ju som administrativ region, så det kanske är åt Färöarna-hållet? Men ja, det borde ju kännas mest kinesiskt med tanke på att över 90% av invånarna är just kineser. Fast jag skulle nog säga att jag varit i Hong Kong. Tror jag.

 5. Jag tycker att det är tråkigt att S:t Maartens är den enda ö du inte vill räkna att den hör till fastlandet, då det är den ö och fastland som jag känner att jag borde få räkna på samma premisser som Teneriffa 😛
  Kan väl dock med ditt fakta-uppräknande ovan, nästan hålla med dig. Men om S:t Maartens inte är Holland – vad är det då? För det är ju inte ett eget land…
  Nåväl, vi har ju bokat till både spanska fastlandet och Amsterdam, så vi kommer att få bocka av resp fastland under året.

 6. Precis, vi kommer ju lösa det ändå i vår med våra två resor. 🙂 Jag vet inte riktigt vad St Maarten skulle gå som riktigt. Kan väl i och för sig tänka mig att benämna det som vad det är – St Maarten och låta det stå som en egen punkt i protokollet. 😉

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.