Test: WD My Passport Ultra – mjukvaran

Strax innan jul så fick jag hem en Western Digital My Passport Ultra, en portabel liten hårddisk, att utvärdera och jag lovade ju där ett test i tre delar. Två av dem är avklarade sedan tidigare då jag skrivit både om dess fysiska form och dess prestanda. En del är kvar och det är mjukvaran.

Jag fick i samband med utskicket av disken tips om att installera WD Smartware Pro (finns som gratis utvärderingsversion). Den här mjukvaran ska då erbjuda inställningar för schemalagda backuper och andra synkroniseringslösningar mot molntjänster som Dropbox, bland annat. Jag öppnade länken för nedladdningssidan och tankade hem zip-filen. När jag öppnar den så…

WD Smartware Pro - för Windows

…visar det sig att programmet är för Windows. Well, eftersom jag kör OSX så var ju det där testet ganska snabbt avklarat. Jag sökte runt en del på WD:s webbplats men det enda jag kunde hitta i Mac-väg var några standardapplikationer för diskdiagnoser, formatering och andra småsaker. Inget direkt jättespännande med andra ord.

Jag har egentligen två vinklar på det här.

1. Jag tycker det är ganska kasst. Det är 2015, inte 1995. Det är en självklarhet att det borde finnas Mac-lösningar på en sådan här grej.

2. Egentligen spelar det ingen roll för min del eftersom det alltid slutar med att jag kör egna lösningar på det. Disken sitter sällan i konstant och där havererar väl det här med schemalagda backuper och dylikt. Alltså berör det här lilla applikationshaveriet mig inte särskilt hårt. Det är fortfarande dåligt men jag står inte och faller med det.

Applikationen som medföljer gör inte så mycket men den finns där och jag kan tänka mig att den kan vara bra att ha ibland. Det finns faktiskt inte särskilt mycket mer att säga om den.

WD Drive Utilities

Det har blivit dags att börja sammanfatta det här testets tre delar och jag gör det med att dra upp några bra och några mindre bra delar. Så här.

På plussidan:

  • Prestandan. Den tuggar data i riktigt fina hastigheter och jämfört med den My Passport jag har sedan tidigare, drygt två år gammal, så är det skillnader på 40-50% i överföringshastigheter.
  • USB förser enheten med ström. Det betyder att en klarar sig på en enda kabel. Tackar!
  • Fysiken. Disken är solid i sitt utförande och passar med sin stilrena design utmärkt bland mina andra prylar. Och ja, jag bryr mig fortfarande.
  • Drygt en tusenlapp för 2TB (enligt Prisjakt i skrivande stund). Det är helt klart överkomligt!

På minussidan:

  • Mjukvaran. Läs ovan. Men faktum är att man överlever ändå.
  • Jag saknar en liten liten detalj och det är små gummikuddar på undersidan av disken, som gör att den inte glider iväg på en lätt lutande yta.

Köpläge? Absolut. Kör du ingen backup alls idag så är det här en billig försäkring. Är 2TB för mycket (kan man någonsin få för mycket utrymme?) eller tusen spänn i överkant så finns 1TB att köpa för drygt halva priset. Har du taskigt med utrymme på din dator är det här också en bra lösning. Metall-versionen är lite dyrare och det är givetvis en smaksak. Jag gillar den!

Detta inlägg är ett samarbete med Western Digital. Synpunkterna är dock mina egna och baseras på mina upplevelser kring användandet av produkten under testperioden.

Föregående inläggAtt ta sig en vilodag
Nästa inläggHela världen hos IKEA
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.