Okej, jag får väl erkänna direkt då att jag är en sällanåkare när det kommer till att sitta på de gula stadsbussarna här i Östersund. Det har sina skäl. För det första bor jag centralt. Jag går eller cyklar till stan, alternativt tar jag bilen om det krisar eller finns rimliga orsaker. -27°C är ingen rimlig anledning till att ta bilen exempelvis, då drar jag på mig vettiga kläder och låter mig andas frisk luft mina 25 promenadminuter till jobbet.

Buss då?

Nej. För det första – det är för dyrt. För det andra – se mitt första argument. Nu kommer det dessutom att finnas ännu färre skäl till att faktiskt ta bussen. 30 spänn, som för kontantbetalare nu i mars blir 40 spänn per enkelresa (!) avskräcker nog de flesta. Jag kan anta att syftet är att få fler att betala med kort och det köper jag naturligtvis. Det är kontantbetalarna som bör “straffas” för hanteringen av medlen. Men 30 respektive 40 spänn för en enkelresa med buss är helt enkelt inte värt sina pengar.

Så. Jag tror att Stadsbussarna med sina prishöjningar skrämmer bort kontantbetalarna. Det gör nog inget. Men risken är att de skrämmer bort andra också. Ska man få fler till kollektivtrafiken borde man satsa på bra tjänster till rimliga priser istället för tvärtom.

Stadsbussarna i Östersund

SKICKA KOMMENTAR

Lämna en kommentar!
Skriv ditt namn här