Cueva de Nerja och 27000-åriga hemligheter under jorden

Alldeles utanför Nerja, bara några kilometer från stadskärnan, ligger Cueva de Nerja. De här grottorna hör till världens största i sitt slag och täcker mänskliga hemligheter så långt som 27000 år tillbaka i tiden fram till för ett par tusen år sedan. 1959 återfanns en öppning till systemet av tre ungdomar på jakt efter fladdermöss (och äventyr) och nu för tiden hör det till ett av Spaniens mest besökta turistmål.

Vårt besök, mitt i veckan, var inget undantag. Det kryllade av framförallt barn och ungdomar på skolutflykt och i en av de större grottorna som vi besökare har tillgång till höll de konsert med fullt pådrag. Akustiken där nere var fantastisk och jag fick själv nostalgiska minnen av när jag som liten spelade trumpet i kyrkorna hemma i Dalsland.

Cueva de Nerja

Cueva de Nerja

Cueva de Nerja

Stalaktiterna är mäktiga och även dessa hör till världens största. På bilderna nedan kan ni se förhållandet mellan besökarna och formationerna och ja, bilderna talar sanning. De är bisarrt höga! Hela grottsystemet är inte öppet för allmänheten och vissa delar nås bara via förbokningar till längre och mer avancerade äventyr djupt under marken, det finns mer information på deras webb.

Jag kan inte låta bli att bli fascinerad av historiens vingslag som möter mig i sådana här fall. Förutom att de har formats under miljontals år så har även människor huserat här i tiotusentals år. Från bostäder till den sista tidens gravkammare, för att sedan ligga i det dolda i ett par tusen år.

Och frågan som uppkommer automatiskt – hur många liknande grottor finns det (rentav i närheten) som vi ännu inte känner till?

Cueva de Nerja

Cueva de Nerja

Föregående inlägg
Nästa inlägg
Daniel Rydén
Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

2 KOMMENTARER

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.