Där vägen slutar och resten tar vid

Jag har en liten dröm. Eller ja, inte så liten egentligen. Ganska stor. Men det handlar inte om andra sidan jorden med ett dygns flygresa och tre byten enkel väg. Ibland kan äventyren vara närmare än så. Mycket närmare.

Laponia.

Nästan tiotusen kvadratkilometer. Orörd urnatur. Ett flertal nationalparker, däribland Sarek, är inkluderade och av det jag sett och hört så är vidderna är magnifika att jag förmodligen skulle vilja stanna kvar där mer än vad möjligheterna ger. Jag fick en liten liten liten glimt av det på vägen upp till Kebnekaise i höstas. Hur bergen reste sig i diset massor av mil västerut från E45:an. Någonstans fascineras jag av ödemarkerna och alla de hemligheter de döljer utan att jag för den delen är särskilt påläst eller kunnig på området fjällvandring. Jag har förvisso ett antal dagar på några fjälltoppar i Jämtland och Härjedalen, plus Kebnekaise då, på mitt samvete men därifrån till en veckotur i djupaste Lappland är steget gissningsvis ganska stort.

Eller så är det jag som gör steget stort.

Jag menar, vad sitter det i? Turerna jag hittills gjort har i alla fall givit mig blodad tand. Någon gång ska jag göra en längre tur och efter det lär nog fler följa om jag får tro mig själv. I väntan låter jag mig inspireras än mer av det som andra redan har gjort.

[vimeo 34323720]

Omslagsbild: från filmen ovan, foto av Sander van der Werf.

En trailer för Laponia återfinns här. Se även områdets egen webb, Laponia.nu.


Det här inlägget är en del av Lördagsresan. Det är ett tema där jag under våren, med hjälp av en inspirerande film från Vimeo eller Youtube, tipsar om ett resmål någonstans i världen. Några av platserna har jag besökt på egen hand men vissa tips är också som inspiration för mig själv, om platser jag än så länge bara drömmer om. För fler inlägg på temat – läs mer här.

2 KOMMENTARER

  1. Det kanske bidrar att vi har två tavlor från Sareks nationalpark hängandes hemma på väggen – som du ”måste” titta på varje dag?! 🙂

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.