Gästblogg: Sommartips till Bergslagen

Det är dags igen – gästbloggeri – och återigen är det ett Sverige-inspirerat inlägg. Som jag redan sagt så många gånger – vårt eget land har massor att erbjuda när det kommer till semester, roadtrips och upplevelser och det ska alltid kommas ihåg!

Gästbloggaren då? Katarina bor sedan två och ett halvt år tillbaka i Grythyttan i Bergslagen där hon jobbar på arbetsförmedlingen. På fritiden fotograferar hon och bloggar om resor, fotografering och andra intressen som miljö och mode. Bloggen är fylld med bilder från resor och vardag och förhoppningen är att någon gång få arbeta med kommunikation. Med det korta sagt överlämnar jag härmed ordet till Katarina, som vanligtvis driver sin egen blogg på katarinawohlfart.com.

Grythyttan – för maten och naturen

Boendes i Grythyttan behöver jag inte ta mig långt för att springa på några av Bergslagens riktiga pärlor – Carl Jans gamla ”krog” Grythyttans Gästgiveri, Måltidens hus – precis som det såg ut på världsutställningen i Sevilla 1992 och skogen och naturreservaten som omger byn.

Grythyttans kyrka

Grythyttans kyrka

Grythyttan är en liten by med ca 900 invånare, belägen mittemellan två sjöar, Torrvarpen och Sör-älgen, som en gång på 1600-talet var på gång att bli en stad då man hittade silver i trakten. Drottning Kristina gav faktiskt Grythyttan stadsrättigheter den 11:e augusti 1641, året efter att Gästgiveriet byggdes, vilka innehades i hela 41 år. Grythyttan blev dock aldrig en stad.

Grythyttan ligger en bit utanför resterande civilisation och man tar sig bäst genom att ta Kultur och Måltidsväg 244 med början av väg 50 och rastplatsen Bergslagsporten, strax norr om Örebro. Här börjar två turistvägar, Tre sjöars väg och ovan nämnda kultur och måltidsväg. Både vägarna passerar orten Nora som om man har tid och lust har en mycket vacker stadskärna, en veteranjärnväg och den kända Nora-glassen. Från Nora kan man sedan ta en sväng längs med Tre sjöars väg, en väg utmärkt med bruna skyltar med en blomma. Här finns bergsmansgårdar, hyttor, smedjor och gruvor att skåda.

Måltidens hus

Kultur och måltidsväg 244
Längs kultur- och måltidsväg 244 färdas man genom en vacker naturmiljö som kantas av obelisker, små husliknande ornament som innehåller typiskt material för platsen där obelisken står. Ett roligt inslag i miljön och något som de boende i närheten knappt vet om själva. Längs med kultur- och måltidsvägen finns mat, kultur och teater upplevelser och här finner man även några av de stora bergslagssjöarna. Längs med sjöarna kan man stanna vid vägkanten för att ta ett foto eller två och man passerar också Stadra sommarscen där det varje år utspelas teatrar.

Det började med silver och slutade med mat
Väl framme i Grythyttan finns det många saker att ta del av. Om dagen är varm, varför inte en glass från Nerings glasscafé, bättre än Nora-glass enligt många. Nerings ligger på torget i Grythyttan och där finns också Cornelis pub, som är öppet onsdag-lördag en vanlig sommar. Puben har spelningar med lokala artister såväl som att Eldkvarn varit på besök. Här kan man njuta av både mat och en bred variation av ölsorter.

Cornelis pub
Halva Grythyttans befolkning består av studenter på Grythyttans kock, sommelier, hotell eller måltidsekolog-program. Studenterna nyttjar ofta både pub och gästgiveri.

Grythyttan Brygghus 117

Middag passar det utmärkt att njuta av på Grythyttan Gästgiveri som på sommaren även har en utedel kallad Stallet. Där serveras enklare pubrätter och goda drinkar.

 

Grythyttan Gästgiveri

I Måltidens Hus finns en restaurang som serverar dagens lunch och en butik som säljer skiffer-produkter från skiffergruvan i Grythyttan och andra lokala produkter. Här går det att på sommaren njuta av en kopp kaffe i Grythyttans stålmöbler under taket på Måltidens Hus.

Sjöarna
Mellan måltiderna passar det att ta en promenad runt torget och kolla på alla vackra hus. Om man har extra spring i benen finns det en vacker strand inom promenadavstånd som av studenterna kallas för Guldkusten. Sjöarna är något alldeles extra och Torrvarpen, en av sjöarna som omger Grythyttan är en väldigt klar sjö med härliga sandstränder varav Guldkusten är en.

Guldkusten

Hur man tar sig till Guldkusten: Från torget går man väster ut mot den lokala affären, först förbi kyrkan och sedan förbi affären, vidare mot Magasinsgatan och över tågspåret. Väl över spåret svänger man vänster och följer vägen mot badplatsen. Badplatsen finns skyltad.

Grythyttan kyrka
Grythyttan kyrka är en vägkyrka och ofta öppen för besökare. Här finns vackra väggmålningar av en lokal målare vid namn Nils Mårdh. Kyrkan är från 1600-talet och är en typisk Bergslagskyrka i rött trä.

Grythyttans kyrka interiör

När man har ”gjort klart” Grythyttan…
…passar det sig att spana in naturen som omger Grythyttan och det finns mer än ett naturreservat. På väg mot Loka Brunn, den kungliga kurorten, finns Björkskogsnäs med otroligt vackra vyer, passande en bröllopsfotografering. Det som gör Björkskogsnäs unikt är mängden blommor och framförallt orkidéen Guckuskon.

Björkskogsnäs naturreservat

Hur man tar sig till Björkskogsnäs naturreservat: Ta väg 205 mot Karlskoga/Loka från Grythyttan. Passera över Torrvarpen och fortsätt längs denna väg. Håll utkik för skyltning om Björkskogsnäs till höger om vägen. Parkera bilen vid den markerade parkeringsplatsen och promenera resterande bit. Det finns en utmärkt karta över området på plats.

Loka Brunn

Om man åker norr över mot Hällefors hittar man om man har tur Carl-Jan. På väg 60 mot Karlstad finns här ett av hans residens, Saxå Herrgård. Här har Ernst huserat en sommar i Sommar med Ernst och här finns både café och golfbana för den golfintresserade.

Bredsjö
I Bredsjö utanför Hällefors görs Bredsjö blå, en mycket god blåmögelost som passar utmärkt till Grythyttan Vins Hjortronvin eller med en klick hjortronsylt.

Grythyttan Bredsjö blå

Under sommaren har de som tillverkar osten öppet sitt sommarcafé. Beläget i Bredsjö med mysig atmosfär och gott kaffe är det väl värt ett besök och ett ställe alla studenter tar sina föräldrar för en mysig fika när de hälsar på. I caféet kan man njuta av osten, men här finns även vanligt fika och man bakar också hällbröd. Efter fikat kan man strosa bland djuren som finns runt caféet.

Bredsjö Café

Bredsjö Café

Hur man tar sig till Bredsjö: Från Grythyttan åker man norr över mot Hällefors. Cafét ligger sedan 4 km in från riksväg 63 mellan Hällefors och Kopparberg. Längs med vägen är det skyltat. Öppet är caféet mellan 15e juni till 15e augusti. 

I Bergslagen finns såklart också gruvor, skiffer, silver, järnmalm med mera, men det är ett annat kapitel i Bergslagens historia.

Jag passar på att önska Daniels läsare en trevlig roadtrip i Bergslagen.

Text & bilder: Katarina

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.