Sverige i miniatyr

Det är en klyscha och i vissa sammanhang en ganska tillspetsad sådan. Ändå, det går inte att komma ifrån det. Dalsland har en hel del likheter med Sverige, komprimerat i ett lite mindre format om 3715 kvadratkilometer. Möjligtvis också en aning småskaligt om man jämför med övriga delar av landet. Slätterna är inte riktigt lika stora som kring Skara eller i Skåne, fjällen är inte lika magnifika som Skanderna i Jämtland och Lappland, vildmarken är inte som Sarek och Åmål är ganska långtifrån Stockholm.

Men för ett par-tre dagsturer så är Dalsland i perfekt. Jag må, som dalslänning, möjligtvis vara lite partisk i frågan men en hittar faktiskt det mesta oavsett intresseområde här. Stränderna längs Vänern, vildmarken uppåt Värmlandsgränsen, de historiska lämningarna från flera tusen år tillbaka i tiden och ”fjällen”, med Baljåsen som högsta punkt.

För två somrar sedan gjorde jag också ett turistbetonat återbesök i mina gamla hemtrakter, när jag roadtrippade Dalsland och bloggade i två delar om det, Reclaim Dalsland del 1 och del 2. Under en dag hann jag med Kroppefjäll, Håverud och dess akvedukt, de slingrande vägarna på Brudfjället, fornlämningarna i Tisselskog, ”bestiga” Baljåsen och en älgburgare vid Steneby jättegrytor. Plus en magisk solnedgång på Dalboslätten.

Slutklämmen så – Dalsland i filmformat. Det är ju snart sommar och semester, läge att planera en dag eller tre här kanske? Har ni inte besökt landskapet så tycker jag verkligen att ni ska göra det. Martin Örnroth instämmer till fullo.

Omslagsbild: från filmen ovan, Outdoors in Dalsland. Producerad av VästSverige.com. Tjuren är hämtad från Wikimedia.

Det här inlägget är en del av Lördagsresan. Det är ett tema där jag under våren, med hjälp av en inspirerande film från Vimeo eller Youtube, tipsar om ett resmål någonstans i världen. Några av platserna har jag besökt på egen hand men vissa tips är också som inspiration för mig själv, om platser jag än så länge bara drömmer om. För fler inlägg på temat – läs mer här.

Föregående inlägg
Nästa inlägg

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.