Att åka kollektivt i Amsterdam

När jag och min sambo är ute och storstadsreser drar vi oss inte för att promenera, en-en och en halv mil om dagen är helt normalt (och jag brukar låta GPS-klockan ligga i väskan och ha koll). Det är ett enkelt, aktivt och billigt sätt att ta sig runt plus att vi lär oss stans vädersträck och vi hittar även de där små sakerna som vi annars skulle ha passerat obemärkt.

Det är dock inte det snabbaste sättet så klart och därför kör vi också lokaltrafiken där det finns anledning. I nyligen besökta Amsterdam exempelvis, och det är en av de enklare städerna jag åkt kollektivt i. Tunnelbana försöker vi undvika. Varför? Därför att vi hellre ser staden vi är i än att åka under jord och bara se en kolsvart tunnel.

Så här löste vi det över helgen i Amsterdam.

Spårvagn
Hotellet vi bodde på, vid Remtbrandtpark, hade spåren alldeles utanför fönstren och närmaste hållplats låg en femminuterspromenad bort. Enkelt val alltså och det var flera linjer som passerade utanför. Linje 1 var den rakaste in till centrum för vår del och då passerades till exempel Leidseplein på vägen in. Utöver vimmel, mingel och uteliv just i de här kvarteren så ligger bland annat Rijksmuseum på krypavstånd om man kliver av här. Ett 24-timmarskort kostar €7,5 och kan köpas både innan men också på själva spårvagnen. Då åker man obehindrat runt men kom också ihåg att både checka in när du kliver på och checka ut när du kliver av. Inte helt självklart.

Spårvagn i Amsterdam

Båt
Amsterdam som stad är ju en aning speciell eftersom det också går mängder av båtar på mängder av kanaler. De har olika rutter, olika priser och ja, de ser till och med olika ut (no shit?). Vi valde ett av rederierna och löste dygnsbiljett för €19. Då hoppar man på och av bäst man vill och är ett kalasbra sätt om man vill gena genom stan åt något håll där spårvagnarna inte kör. Båtarna stannar också vid de större attraktionerna, som Rijksmuseum, Heineken Experience, Anne Franks hus och centralstationen och har oftast guider av olika slag. Antingen live av en guide eller via hörlurar som man får ombord.

Amsterdam - rundtur på kanalerna

Buss
Precis som med båtarna går det turistbussar där man kan hoppa på och av när man vill och det går även att kombinera båtbiljetten med bussen. Det här färdmedlet testade vi dock inte, eftersom vi tyckte att båtfärden var bekväm och något man inte gör varje dag.

Till och från Schiphol
Det där med flygplatstransporter kan vara klurigt när man kommer till en ny stad. Vilken busslinje ska man välja? Går det tåg? Vad kostar taxi och vad är risken för att bli blåst? Promenad är ju dessutom oftast uteslutet. Från Schiphol går det självklart både buss och tåg som dessutom är förhållandevis billigt och min rekommendation är att ta sig tid att läsa kartan om man är osäker. Det kan spara både tid och pengar. Enklare är det när man ska hem, för då vet man att man ska till flygplatsen och skyltningen dit är oftast bättre än det där hotellet som ingen känner till. Vi tog tåget från Lelylaan, tio promenadminuter från hotell Bastion som susar direkt in till terminalerna. Pris? Knappt €5 per person. Det är annat än Arlanda Express det.

Kort och konkret; när man väl upptäcker det så är Amsterdam en kollektivtrafikvänlig stad och alla de vi träffade på var hjälpsamma med biljetter (det är inget jag tar för givet). Sedan finns det ju faktiskt ett alternativ till – cykel. Om man vill bli en av alla hundratusentals cyklister så finns det massor av ställen att hyra på. Parkeringsplatser finns det också. Bilden nedan visar den största, vid Centralstationen. 7000 cyklar rymmer den och det mest bisarra var att den såg helt fulltjock ut.

Kom också då ihåg – cykelhjälm på!

Cykla i Amsterdam

Daniel Rydénhttps://www.dryden.se
Storstad eller vildmark. Sverige eller utomlands. Varmt eller kallt. Blött eller torrt. Det spelar ingen som helst roll, det är kontrasterna som gör livet. Med den här bloggen vill jag inspirera till just sådana upplevelser. Letar du efter något speciellt, använd sökfunktionen högst upp. Mycket nöje!

Mer på samma ämne

LÄMNA EN KOMMENTAR

Lämna en kommentar.
Skriv ditt namn här.